Máris elkapkodták a Baross Gábor hitelprogram forgóeszköz-hitelét

A hónap elején indult hitelprogram segítségével az energiaválságnak leginkább kitett magyar vállalatok kedvezményes, fix kamatozású kölcsönt igényelhetnek.

Magyar Nemzet
2023. 02. 27. 15:20
null
Budapest 20160402 Egyéb Eximbank székháza, Nagymező utca 46-48. Eximház. Épület külső. Fotó: Teknős Miklós TEK Népszabadság Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felfüggesztették a Baross Gábor újraiparosítási program forgóeszközhitel-alprogramját a keret kimerülése miatt; a döntés a konstrukció másik két területét, a beruházási és a zöldhitelt nem érinti – közölte az Exim Magyarország hétfőn az MTI-vel. A közleményben felidézték, hogy a február 1-jével indult hitelprogram keretében az energiaválságnak leginkább kitett magyar vállalatok kedvezményes, fix kamatozású kölcsönt igényelhetnek.

Az elmúlt közel egy hónapban mintegy 1100 milliárd forintnyi hiteligénylés érkezett az ügynökséghez, illetve refinanszírozó partnereihez; a forgóeszköz-hitel bizonyult a legkeresettebbnek, az igénylők csak ebből mintegy 700 milliárd forint értékben adtak le igényt – tájékoztattak. Jelezték azt is, hogy az eddigi igényléseket beérkezési sorrendben bírálják el, a támogatási döntéseket március 5-ig hozzák meg.

Kisgergely Kornél, az Exim Magyarország vezérigazgatója a közlemény szerint elmondta: számítottak arra, hogy a forgóeszköz-hitelt fogja igényelni a legtöbb vállalkozás. 

Azt is hozzátette, hogy a beruházási hitel kerete is kimerülőben van, azonban ez utóbbira még lehet igényt benyújtani.  

A hitelcsomagot összesen 700 milliárd forintos keretösszeggel hirdették meg, forintban maximum hat, euróban 3,5 százalékos fix kamatozással. A hitelt az év végéig vagy a keret kimerüléséig lehet igényelni.  

Az Exim Magyarország teljes eszközállománya 2022-ben közel 2000 milliárd forintot ért el, hitelállománya pedig átlépte az 1200 milliárd forintot, mintegy 2800 vállalati ügyfelének közel 90 százaléka a kkv-szegmensben működik. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter nemrég bejelentette, hogy a Baross Gábor-hitelprogram mellett hamarosan egy azonos nevű tőkeprogramot is indítanak a beruházási aktivitás növelése érdekében.

A Magyar Bankszövetség az Exim mai bejelentése kapcsán a Baross Gábor-hitelprogram keretének növelését szorgalmazza. A keret kibővítésén túl a szervezet olyan allokációs módszertan kialakítását is javasolja, amely a jelenlegi és a megnövelt keret esetén egyaránt biztosítja a bankok és a vállalkozások számára a forráselosztás előre tervezhetőségét, valamint a nemzetgazdaság számára időben hatékony kihasználását – olvasható a távirati iroda közlésében.

Borítókép: Az Eximhez az elmúlt hónapban több mint 1100 milliárd forintnyi hiteligénylés érkezett (Fotó: Teknős Miklós)
 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.