Jókor érkezett a segítség a vállalati hitelpiacra

Minden idők egyik legnagyobb, magyar vállalatoknak szóló hitelprogramját indította el a kormány az Exim Magyarországon keresztül. A Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram keretében a magyar cégek összesen 700 milliárd forint keretösszegig igényelhetnek kedvezményes hiteleket forgóeszköz-finanszírozásra, beruházásokra vagy energiahatékonysági célokra. A program révén az Exim Magyarország hatékonyan tudja segíteni a jelentős növekedési potenciállal bíró magyar vállalatok új fejlődési pályára állását – mondta el a Magyar Nemzetnek adott interjúban Kisgergely Kornél, az Exim vezérigazgatója.

Horváth Éva
2023. 02. 16. 6:05
null
2023.01.31. Budapest Kisgergely Kornél a Magyar Export-Import Bank vezérigazgatója Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Tényleg kis híján befagyott 2023 elejére a hazai vállalati hitelpiac?

– A háború és szankciók sújtotta gazdasági környezet soha nem látott kihívásokat okozott a gazdaság szereplőinek is. Közel voltunk a hitelpiac befagyásához, ugyanis a megromlott szankciós környezetben, a piaci hitelkamatok megugrásával tavaly ősz végén behúzta a kéziféket a hazai vállalati hitelpiac, és decemberben pedig már egészen leült a bankoknál a céges finanszírozás. Habár az év végi időszak hitelezés szempontjából mindig lassabb, ugyanakkor a számok olyan negatív trendről árulkodtak, ami beavatkozásért kiáltott. A vállalati hitelpiacról a legutóbbi adataink tavaly novemberről állnak rendelkezésre, azokon már látszott a visszaesés. Emellett folyamatosan kapcsolatban állunk termelő vállalatokkal is, amelyek hasonló tapasztalatokról számoltak be. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 13 százalékra beállított alapkamata és az 18 százalékos overnight ráta túlságosan drága piaci konstrukciókat eredményezett a kereskedelmi bankoknál, miközben egyre több vállalkozásnál már a folyamatos napi működés került veszélybe. A programon keresztül az Exim Magyarország a magyar vállalatokat többféle konstrukcióval kívánja segíteni, legyen szó forgóeszköz-finanszírozásról vagy hosszabb távú beruházásokról és energiahatékonysági célú fejlesztésekről, egyben erősítve növekedési és exportpotenciáljukat is.

– A kormánynak tehát gyorsan kellett cselekednie?

– A kormány mindenki előtt ismert célja, hogy elkerülje a recessziót, megvédje a családokat és a teljes foglalkoztatottságot, amihez stabil és versenyképes vállalatok kellenek. A kabinet így szükségesnek ítélte a beavatkozást. Nagy Márton javaslatára a Baross Gábor hitelprogram erre válaszul, a kormányzat eddigi gazdaságpolitikájával összhangban lett kialakítva a Gazdaságfejlesztési Minisztérium vezetésével. A még tavaly ősszel elindított újabb Széchenyi-kártya-program főként a mikro- és kisvállalkozásoknak szól, de néhány középvállalkozásnak is segíthet. Az Eximnek fontos feladata, hogy anticiklikus működéssel segítse a magyar vállalatokat üzleti terveik megvalósításában, azaz amikor a gazdaság lassul, akkor növelje az aktivitását. Az Exim szeretné erőteljesebben kivenni a részét a magyar vállalkozásokat célzó gazdaságélénkítési programokból, és a szigorúan vett exportfinanszírozáson túl is támogatást nyújtani a magyar vállalatoknak üzleti terveik megvalósításához. Így a Baross Gábor újraiparosítási program nemcsak a kisvállalkozásokat, de a közepes és nagyvállalatokat is célozza. Az energiaárak, az alapanyagárak és az infláció is az egekbe szöktek, így a közepes és a nagyvállalatok is egyre nehezebb helyzetbe kerültek, ezért fontos, hogy széles körben elérhető, gyors és kézzelfogható segítséget nyújtsunk változatos felhasználásra.

– Azt már korábban nyilvánosságra hozták, hogy a Baross-rogramnak nyolc alprogramja van: a Baross Gábor újraiparosítási forgóeszközhitel, a Baross Gábor újraiparosítási beruházási hitel, a Baross Gábor újraiparosítási zöldhitel, a Baross Gábor újraiparosítási lízing, az Exim Export-előfinanszírozó beruházási hitel, az Exim Export-előfinanszírozó forgóeszközhitel, a Jövő exportőrei beruházási hitel, valamint a Jövő exportőrei forgóeszközhitel. Melyek a legszembetűnőbb kedvezmények az egyes konstrukciókban?

A kedvezményes hitelek Exim-források, a program 2023. december 15-ig tart                                                                                                                                                                          Fotó: Teknős Miklós

– A piacinál lényegesen kedvezőbb szinten rögzített kondíciók. Szemben a jelenleg a piaci húszszázalékos kamatokkal, a Baross Gábor hitelprogram konstrukciói a futamidő végéig fix kamat mellett érhetők el, forint hitel esetén legfeljebb 6, euró hitel esetében maximum 3,5 százalékon. Az Exim Baross Gábor újraiparosítási zöldhitel pedig még ennél is kedvezőbb feltételeket kínál. Célunk, hogy a finanszírozással segítsük a magyar cégeket abban, hogy a tartósan magas energiaköltségek mellett is képesek legyenek megtartani, tovább erősíteni versenyképességüket, illetve támogassuk a fenntartható működésüket. A 700 milliárd forintos keretösszegből 400 milliárd forintot beruházási célra, 300 milliárdot forgóeszközökre, százmilliárdot pedig zöldhitelcélokra szánunk. 

– Melyik alprogram iránt várják a legnagyobb érdeklődést?

– Természetesen még nincsenek adataink az érdeklődés megoszlásának tekintetében, hiszen a program február 1-jén startolt el. Viszont prognosztizálható, hogy a vállalatok a mindennapos tevékenységet, termelési költségét finanszírozó forgóeszközhiteleket keresik majd legnagyobb számban. A leggyorsabb lebonyolítás és elbírálása is ennél a terméknél várható. Ugyanakkor a nehéz külső üzleti környezet hatására veszélybe kerültek a beruházások, a finanszírozás is bizonytalanná vált. Az Exim Baross Gábor újraiparosítási beruházási hitel erre kínál megoldást, így szintén nagy érdeklődésre számítunk ennél a konstrukciónál. Kiemelt jelentőségűnek tartjuk ugyanakkor a fenntarthatósághoz kapcsolódó, zöldhitelcélokat is. A zöldfejlesztési hitel kedvező feltételei miatt is lehet vonzó a vállalatok számára, a forint alapú hiteleknél a kamat 6 helyett 5 százalék, euróban 3,5 helyett 3 százalék. Emellett refinanszírozó partnereinket is bíztatjuk, hogy efelé tereljék az érdeklődőket. A konstrukciónak nagy szerepe lesz a magyarországi energiaátmenet finanszírozásában a teljes vállalati szektorban.

– Ezek a hitelek Exim-források. Kitart vajon a keret 2023. december 15-ig, amit a program végeként megjelöltek?

– A 700 milliárd forintos hitelkeret rekord méretű, a magyar GDP 1 százalékát teszi ki, ami hozzájárul a kormány által előre jelzett 1,5 százalékos gazdasági növekedéshez 2023-ban, valamint alapot jelenthet a gazdaság 2024-es dinamikus elrugaszkodásához, kilövéséhez. Azt jelenleg csak találgatni lehet, mikor fogy ki a keret, vagy megtoldja-e még egy újabb összeggel a kormány. Célunk az, hogy minél több növekedési potenciállal rendelkező magyar termelővállalat működését támogassuk. A keret esetleges kimerülése egyszerre jelzi majd a vállalati szektor érdeklődésének erejét, a kereskedelmi bankok elkötelezettségét és a mi munkánk eredményességét. Arról pedig a kormány lesz hivatott dönteni, hogy további forrásokat rendel-e a program folytatására.

– Mikor indulnának el a beruházások is? Jó lenne minél előbb.

„A vállalkozások megtehetik, hogy elhalasztják belátható jobb időkre a beruházás megvalósítását, de nem nehéz belátni, hogy ez milyen messzemenő károkat okozna a magyar gazdaságnak.”             Fotó: Kurucz Árpád

– Rajtunk nem fog múlni, ezt megígérhetem. Számunkra is fontos, hogy a vállalati szektorban fennmaradjon a 25 százalék körüli beruházási ráta, de ehhez külső beavatkozás kell. Ugyanis a cégek nem tudják, nem merik vállalni a jelenlegi piaci kamatkörnyezetben a hitelek felvételét, miközben a bankok is szkeptikusan állnak az olyan tervekhez, amelyek 20 százalékos megtérüléssel számolnak. A vállalkozások megtehetik, hogy elhalasztják jobb időkre a beruházás megvalósítását, de nem nehéz belátni, hogy ez milyen messzemenő károkat okozna a magyar gazdaságnak. Mi nem szeretnénk, hogy az életképes beruházások ne valósuljanak meg. Ennek érdekében ösztönzünk mindenkit arra, hogy finanszírozási igény esetén érdeklődjenek a Baross Gábor hitelprogram kínálta lehetőségek iránt.

– Miben térnek el az általános beruházási hitelektől a zöldkonstrukciók?

– A nemzetközi energiakrízis minden eddiginél erőteljesebben világított rá, hogy az energiaátmenet megvalósítása nem várhat tovább. A Baross Gábor hitelprogram pedig kiemelt célként tekint azoknak a beruházásoknak a segítésére, amelyek a fenntarthatósághoz, illetve az energiahatékonyság javításához kapcsolódnak. Ezek a hitelek arra irányulnak, hogy a cégek az energiatakarékos megoldások, vagy a megújuló energiaforrások hasznosítása felé mozduljanak el, vagy tegyék több lábon állóvá a jelenlegi energetikai rendszereiket. A legegyszerűbb példa erre, ha a cégek például szigeteléssel, nyílászárók cseréjével csökkentik energiafogyasztásukat, vagy napelemes rendszerek telepítésével gondoskodnak villamosenergia-igényük biztosításáról.

– Az alprogramok között van két Exim-hitel is. Róluk mit lehet tudni?

– Az Exim finanszírozási konstrukcióit – mind a forgóeszköz-, mind a beruházási hitelt – az exportőr vállalatoknak kínáljuk. 

– Hogyan kerülnek a Baross Gábor hitelprogram kölcsönei a vállalkozásokhoz?

– Ahogy a korábbi Exim-programokban megszokhattuk, hogy a velünk szerződő hitelintézetek refinanszírozást kapnak, azaz a forrást teljes egészében az Exim adja a kereskedelmi bankoknak, akiktől – az előre meghatározott kamatok és feltételek mellett – közvetlenül igényelhetik a vállalkozások a hiteleket.  Ezzel biztosítjuk, hogy széles banki hálózatban lesznek elérhetőek a vállalkozásokat segítő kölcsönök, a Baross Gábor hitelprogram forrását teljes egyészében az Exim biztosítja. 

– Két hét telt el a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram február 1-jei indulása óta. Minden vállalati hitelezéssel foglalkozó bank gőzerővel készült a startra. Igazolta őket az elmúlt időszak?

– Mondhatnám, bedobtuk a kavicsot az állóvízbe, ami a kereskedelmi bankok részéről is hatalmas érdeklődést generált. Így van olyan pénzintézet, amelyik saját kampányt indított annak érdekében, hogy a Baross Gábor hitelprogram konstrukcióit náluk igényeljék a vállalatok. Mindez megerősít bennünket abban, hogy a program valós igényre ad valódi választ, hiánypótló. Banki partnereink szintén arról számolnak be, hogy sok az érdeklődő, de emellett az ügyfeleink is jelezték az érdeklődésüket. Főleg azok, akiknek lejáró NHP hitele van, és az újraiparosítási konstrukció segítségével refinanszíroznák a tartozásukat.

– Mennyi idő alatt juthat a kérelmező a hitelhez?

– Az a célunk, hogy minél gyorsabban. Fontos, hogy a kockázatkezelési folyamatot, a hitelelbírálást a refinanszírozó bankok végzik el. Ugyanakkor a forgóeszköz-finanszírozás esetében a kérelmező utána – főleg, ha már előre jelezte az érdeklődését és ismert ügyfél a bankja számára –, akár egy hét alatt is megkaphatja a hitelt. A beruházási konstrukcióknál kicsit hosszadalmasabb a hitelbírálat folyamata, s később a kölcsön folyósítása is szakaszos, a fejlesztés megvalósulásához igazodva. Fontos az is, hogy a tavaly novemberben meghirdetett gyármentő hitelprogramra már január elsejétől lehetett jelentkezni. Akadnak olyan cégek, amelyek már meg is tették. A jövőben azonban Baross Gábor zöldhitelen belül fut majd tovább ugyanez a konstrukció, szándékaink szerint hatékony és bárki számára átlátható mederben. Még több információ az Exim Baross Gábor újraiparosítási program kapcsán a weboldalunkon érhető el. 

Borítókép: Kisgergely Kornél, az Exim vezérigazgatója (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.