Újraiparosítási hitelprogram indul 700 milliárd forintos hitelkerettel

Az energiaárak, az alapanyagárak és az infláció is az egekbe szöktek, a kitermelhetetlen magasságú kamatok miatt pedig a hitelpiac befagyása fenyeget. Egészséges hitelezés nélkül azonban nincs fenntartható gazdasági növekedés. 2023-ban a recesszió elkerülése, a családok és a teljes foglalkoztatottság megvédése érdekében ezért további gazdaságvédelmi intézkedéseket hozott a kormány – adta hírül a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Magyar Nemzet
2023. 01. 23. 13:10
null
Budapest 20160402 Egyéb Eximbank székháza, Nagymező utca 46-48. Eximház. Épület külső. Fotó: Teknős Miklós TEK Népszabadság Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Baross Gábor Újraiparosítási hitelprogrammal (BGH) hazánkban a valaha volt egyik legnagyobb, 700 milliárd forintos hitelprogram indul meg 2023. februártól. 

Ezzel a kormány 2023-ban már mintegy 3000 milliárd forintnyi, azaz a GDP 4 százalékának megfelelő finanszírozási forrást biztosít a vállalatok számára a Magyar Fejlesztési Bank és az Eximbank hitel- és tőkeprogramjain, valamint a Széchenyi-kártya-programokon (SZKP) keresztül 

– áll a szaktárca közleményében.

A programot lebonyolító Eximbank a vállalatok számára nem csupán export-, hanem valamennyi célra felhasználható forint és euró alapú hitelt nyújt, így beruházási és forgóeszközhitel is elérhető. 

A vállalatok méretmegkötés nélkül vehetik fel a hiteleket, így a kis- és középvállalatok mellett a nagyvállalatok is hozzáférnek a kedvezményes forrásokhoz. Ezek a hitel méretétől függően kereskedelmi bankokon, vagy közvetlenül az Eximbankon keresztül érhetők el, de minden hitelfelvétel mögött az Eximbank által biztosított forrás áll majd.

A program rendkívüli segítséget jelent a vállalkozásoknak abban, hogy a jelenlegi magas kamatkörnyezetben is olcsó forrásokhoz jussanak, valamint lehetőséget biztosít, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési hitelprogramjában korábban felvett, 2023 során nagy összegben lejáró hiteleiket refinanszírozhassák. Ezek lejáratával a vállalati hitelek refinanszírozási kockázata jelentősen megnő, mivel a korábbi alacsony, 2,5 százalékos kamatszintekkel szemben a magyar vállalatok 20 százalék feletti hitelkamatokkal szembesülnek, ezzel pedig a hitelfelvételeik ellehetetlenülnek. 

A Baross Gábor Újraiparosítási hitelprogram hiteltermékei azonban rendkívül kedvező, a futamidő végéig fix kamattal lesznek elérhetők: forinthitel esetén jellemzően legfeljebb 6 százalékos, euróhitel esetében jellemzően legfeljebb 3,5 százalékos szinten. 

A program ráadásul az energiahatékonyságot javító beruházásokhoz még ennél is kedvezőbb kamatokat kínál.

A Baross Gábor Újraiparosítási hitelprogramot az Európai Unió által megszabott versenyjogi szempontok alapján alakították ki. Az egyes alprogramok részletei hamarosan elérhetők lesznek az Eximbank honlapján. A hitelprogram összességében nagyban hozzájárul, hogy 2023-ban elkerüljük a recessziót, a gazdasági növekedés elérje a 1,5 százalékot, hogy innen elrugaszkodva a magyar gazdaság újra dinamikusan, 4 százalék felett növekedjen 2024-ben.

A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram a következő alprogramokból áll:

  • Baross Gábor Újraiparosítási forgóeszközhitel
  • Baross Gábor Újraiparosítási beruházási hitel
  • Baross Gábor Újraiparosítási zöldhitel
  • Baross Gábor Újraiparosítási lízing
  • Exim Export-előfinanszírozó beruházási hitel
  • Exim Export-előfinanszírozó forgóeszközhitel
  • Jövő exportőrei beruházási hitel
  • Jövő exportőrei forgóeszközhitel

Borítókép: illusztráció (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.