Akár havi százhúszezret is fizet a NAV az egyetemistáknak

A jelek szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal komolyan veszi a digitális átállást: a szervezet gyakornoki programot indított és már informatikai képzést nyújtó egyetemeken toborozza új munkatársait. A hallgatók a tapasztalatszerzés mellett akár havi 120 ezer forintban is reménykedhetnek. A hatóságnak egyébként kell is új munkatárs, a szervezet elnöke nemrégiben számolt be arról, hogy informatikai fejlesztések sokaságát tervezik. Átalakítanák például az adóbevallásokat, elektronikus rendszerbe rendeznék az állampolgárok nyugtáit, bolti blokkjait, és a mesterséges intelligenciát küldenék az adócsalókra.

Jakubász Tamás
2023. 03. 19. 6:34
egyetem
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ömlik az adat a különféle elektronikus ellenőrző rendszerekből a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), a szervezet adatbázisa 250 évnyi HD minőségű film mennyiségével ér fel. Az irdatlan mennyiségű adat azonban semmit nem ér, ha nincs, aki feldolgozza, rendszerezze és következtetéseket vonjon le belőle. Pontosan tudják ezt a NAV-nál is, a szervezet ezért szinte hetente ad fel álláshirdetést, melyben a legkülönfélébb tudású informatikai szakembereket keresi.

egyetem
Hét felsőoktatási intézménnyel működik együtt az adóhivatal
Fotó: Kurucz Árpád

A hatóság tavaly ősszel új munkaerőpiaci megoldáshoz folyamodott. A NAV Informatikai Intézete gyakornoki programot hirdetett, egyúttal toborzásba kezdett több informatikai képzést nyújtó hazai egyetemen.

– Jelenleg hét felsőoktatási intézménnyel működünk együtt. Két budapesti egyetem mellett Szegeden, Győrött, Kecskeméten, Miskolcon és Veszprémben várjuk a hallgatók jelentkezését – mondta lapunknak a NAV szóvivője. Kis Péter András közlése szerint a hivatal emberei vendégelőadásokat tartanak az intézményekben, emellett a hatóság lehetőséget kínál a hallgatóknak szakmai gyakorlatra és szakdolgozat megírására. Az egyetemisták kellő eligazításáért a NAV mentorprogram kialakításán is dolgozik.

A szóvivőtől megtudtuk: gyakornoki programjával a hivatal arra törekszik, hogy bővítse állományát. – A program a végzősöknek, a pályakezdőknek kínál szakmai tapasztalatot például a programozás és a tesztelés területén – mondta Kis Péter András, majd kitért rá, hogy az elvégzett munkáért díjazás is jár.

A gyakornoki időszak legfeljebb egy évig tarthat, ennek végén születhet döntés arról, hogy a NAV kínál-e állást az érintett fiatalnak.

A program heti húszórányi elfoglaltságot jelent, a díjazás óránként 1500, havonta maximum 120 ezer forint. Munkalehetőség Budapesten mellett Baján, Egerben, Salgótarjánban, Veszprémben, Győrött, Miskolcon, Pécsen, Székesfehérváron, Szombathelyen és Zalaegerszegen is akad.

Informatikusra egyébként nagy igény lesz az adóhatóságnál a közeli időkben, erre lehet következtetni a NAV elnökének nyilatkozatából. Vágujhelyi Ferenc a Világgazdaságnak számolt be a tervekről.

Az elképzelések között a sci-fi világát idézők is vannak. Kérdőívvé alakítanák például az adóbevallásokat, több elektronikus fejlesztéssel segítenék az adózókat, miközben elektronikus rendszerbe rendeznék az állampolgárok nyugtáit, bolti blokkjait, és a mesterséges intelligenciát küldenék az adócsalókra.

A NAV digitális erőfeszítéseit jól mutatja az is, hogy valóságos hekkerkülönítményt verbuvált a szervezet – csak idén két szakembert vettek fel ide. A hatóság etikus hekkerei elsősorban a szervezet adatkincsének megóvásáért felelnek.

Borítókép: Egyetemeken toboroz informatikusokat a NAV (Fotó: Bach Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.