időjárás 26°C Fatime 2023. június 5.
logo

Korai volt az öröm, hétfőtől visszatérnek az éjszakai fagyok

Magyar Nemzet
Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat, MTI
2023.03.30. 15:18 2023.03.30. 15:32
Korai volt az öröm, hétfőtől visszatérnek az éjszakai fagyok

Az elmúlt napok éjszakai mínuszai súlyos károkat okoztak a gyümölcsösökben, ám ezzel még nem ért véget a veszély.

Súlyos károkat okoztak a gyümölcsösökben az elmúlt napok mínusz egy, mínusz hét Celsius-fokos éjszakái. Az átmeneti melegedés nem ad okot a megnyugvásra, hétfőtől ismét visszatérnek az éjszakai fagyok, helyenként mínusz öt Celsius-fok alatti értékek is előfordulhatnak.

Agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat rámutat: múlt héten pénteken többfelé huszonöt Celsius-fokot is mértek, majd több hullámban lehűlés érkezett, a sarkvidéki eredetű léghullám hétfőn zúdult be a Kárpát-medencébe, keddtől kezdve éjszakai fagyok alakultak ki, főleg szerdán, amikor a levegő nyugalomba jutott és leállt a szél. Az öt centiméteres talajhőmérséklet jelenleg öt és nyolc fok között alakul.

Hozzátették: az elmúlt napokban az ország délnyugat-északkeleti tengelye mentén nagy területen hullott 20 millimétert meghaladó csapadék, északnyugaton és délkeleten esett kevesebb. A talajok felszín közeli része a csapadékkal érintett tájakon ismét megtelt nedvességgel, északnyugaton azonban kritikusan száraz maradt. A közepes és mélyebb talajrétegek azonban szinte országszerte jó vízellátottságúak.
Az elemzés szerint az őszi vetések jó állapotban vannak, korán megindult a tavaszi fejlődésük. 

Az őszi búza szépen meg van bokrosodva, kezd szárba indulni. A repcén megjelent a virágkezdemény is, ezekben a kultúrákban az elmúlt napok fagyos éjszakái nem tettek kárt, ha a repcét meg is csípi a hideg, könnyen regenerálódik 

– írták.

A honlapon az is olvasható, hogy a kajszi már Miskolc térségében is elvirágzott, errefelé az őszibarack a virágzás elején jár, az alma, a körte, a szilva, a cseresznye és a meggy is többnyire bimbós, Szeged környékén pedig már az őszibarack is túl van a virágzáson. 

A gyümölcsösökben a mínusz egy, mínusz hét fokos fagyok súlyos károkat okoztak.

Miskolc térségében fagyvédelem nélkül a kajsziban nagy a fagykár, az őszibarackban egyelőre még nem látszik a mértéke. A még bimbós kultúrákban nem látható károkozás. A Szeged környéki őszibarack-termelők közül sokan sikeresen védekeztek a fagykár ellen.

A folytatásban átmeneti felmelegedés után újabb lehűlés érkezik, és a jövő hét közepéig már csak öt és tíz fok között alakulnak a maximum értékek. Hétfőtől várhatók ismét éjszakai fagyok, helyenként mínusz öt fok alatti értékek is előfordulhatnak. Csütörtökön és pénteken várható még csapadék, majd már csak szórványosan valószínű eső, zápor, a jövő héten ismét hózápor. Vasárnaptól keddig nagy területen lesz erős, többfelé viharos az északias szél.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels\Brett Sayles)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.