Megdöbbentő inflációs adatok érkeztek Kínából

Kínában 2021 szeptembere óta a legalacsonyabb szintre lassult az éves infláció márciusban elsősorban azért, mert mérséklődött az élelmiszerárak emelkedése, miközben gyorsult a termelői árcsökkenés.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 11. 7:51
null
Peking, 2023. március 27. Munkások egy pekingi utcán 2023. március 27-én. Az Országos Statisztikai Hivatal (NBS) március 27-én közzétett adatai szerint a kínai ipari vállalatok nyeresége éves szinten 22,9 százalékkal, 887,2 milliárd jüanra (120,7 milliárd euróra) csökkent 2023 elsõ két hónapjában. MTI/EPA/Vu Hao Fotó: Vu Hao
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai statisztikai hivatal kedden azt közölte, hogy a fogyasztói árak növekedése 0,7 százalékra lassult márciusban a februári 1 százalékról. Az elemzői várakozások átlagában a februárival megegyező, 1 százalékos infláció szerepelt márciusra. A kormány idén mintegy 3 százalékos átlagos inflációval számol a tavalyi 2 százalék után.

Havi összevetésben márciusban 0,3 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak, miután februárban nagyobb, 0,5 százalékos csökkenést mértek. Elemzők 0,2 százalékos havi szintű növekedést vártak.

Az élelmiszerárak éves szintű emelkedése 2,4 százalékra mérséklődött a februári 2,6 százalékról, míg havi szinten 1,4 százalékos csökkenést jegyeztek fel márciusban.

Ugyancsak kedden ismertette a kínai statisztikai hivatal, hogy a termelői árak éves szinten már a hatodik egymást követő hónapban csökkentek márciusban, amikor – az elemzői várakozásoknak megfelelően – 2,5 százalékos visszaesést jegyeztek fel a februári 1,4 százalékos csökkenés után.

Borítókép: Illusztráció. Munkások egy pekingi utcán 2023. március 27-én (Fotó: MTI/EPA/Vu Hao)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.