Kína régóta várt eredményeket osztott meg a Covid eredetéről

A koronavírus-járvány több mint három éve tört ki Vuhanban, ám eredetéről még mindig több elmélet kering. Miközben Washington továbbra is azt állítja, hogy a Covid laboratóriumból származik, Kína nyilvánosságra hozta a vuhani piacon begyűjtött minta eredményeit.

2023. 04. 07. 9:19
null
CHINA-HEALTH-VIRUS Fotó: STR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírussal foglalkozó kínai kutatócsoport közölte eredményeit a több mint három éve kitört járvány eredetéről. Vuhan régóta áll a kutatások középpontjában mint a vírus kezdeti helyszíne, ám ez az első olyan felülvizsgált tanulmány, amely a város piacán begyűjtött mintán alapul.

A kínai kutatók kimutatták, hogy a kenet vadon élő állatokból származó genetikai anyagot is tartalmaz. 

Egyes tudósok szerint ez újabb bizonyíték arra, hogy a betegség eredetileg egy fertőzött állatról terjedt át emberre. Mások azonban óvatosságra intenek az eredmények értelmezésével kapcsolatban, és továbbra sem világos, miért tartott három évig, hogy a minták genetikai tartalmát nyilvánosságra hozzák. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) régóta sürgette Kínát, ossza meg a nyilvánossággal az elemzéseit.

Ugyan a kutatócsoport februárban már közzétett az interneten egy változatot eredményeiről, az nem tartalmazta a teljes genetikai információt. Ugyanakkor ez az új tanulmány – amelyet más tudósok is jóváhagytak, mielőtt megjelent volna a Nature című folyóiratban – már részletesen tárja fel a piacon található felületekről, ketrecekről, gépekről gyűjtött minta összetételét. Elemzésük azt is felfedte, hogy a vírusra fogékony állatokat, például a nyestkutyákat élve árulták Vuhanban. Továbbra is kérdéses azonban, hogyan került be a vírus pontosan a piacra.

Nemrég egy nemzetközi szakértőkből álló csoport is arra a feltételezésre jutott, hogy a kínai Vuhan piacán gyűjtött genetikai mintákban a nyestkutyák DNS-e keveredett a vírussal, vagyis a pandémia állatoktól származhatott. Elemzésükben a kínai járványügyi központ tudósai által az internetre feltöltött részleges eredményeket vették górcső alá.

A lényeg, hogy ezt az adathalmazt közölték, amely további kutatásoknak adhat teret 

– fogalmazott az újabb kínai elemzés jelentőségéről David Robertson brit virológus, aki 2020 óta részt vesz a Covid eredetével kapcsolatos vizsgálatokban. Hozzátette, hogy a vuhani minták tartalma meggyőző bizonyíték arra nézve, hogy az ottani állatok valószínűleg fertőzöttek voltak a vírussal.

Eközben az az elmélet, hogy a koronavírus egy kínai laboratóriumból szivárgott ki, leginkább az Egyesült Államokban hódított teret. Peking határozottan tagadta az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) álláspontját, miszerint a legvalószínűbb forgatókönyv a laboratóriumi elmélet.

 

Borítókép: A koronavírus eredetét vizsgálják a vuhani laboratóriumban 2021. augusztus 5-én (Fotó: STR)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.