időjárás 5°C Emánuel 2023. március 26.
logo

Koronavírus: Vuhanban megtalálhatták a „főbűnöst”

Munkatársunktól
Forrás: MTI
2023.03.17. 20:52 2023.03.17. 21:03
Koronavírus: Vuhanban megtalálhatták a „főbűnöst”

A Covid–19 első emberi megbetegedéseinek helyszíne közelében, a kínai Vuhan város piacán gyűjtött genetikai mintákban a nyestkutyák DNS-e keveredett a vírussal, ami arra utal, hogy a pandémia állatoktól származhatott – közölte pénteken nemzetközi szakértők egy csoportja.

Más szakemberek még nem ellenőrizték az elemzést, amely egy szakmailag lektorált folyóiratban egyelőre megjelenés előtt áll. Továbbra is bizonytalan, hogy kezdte a vírus megbetegíteni az embereket. A most elemzett DNS-t össze kell vetni a vírus evolúciójának adataival, hogy kiderüljön, mi volt előbb. 

– Ezek az adatok nem adnak végleges választ arra, hogy kezdődött a pandémia, azonban minden egyes adat fontos, hogy a válaszhoz közelebb jussunk 

– mondta pénteken Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) főigazgatója. 

A friss tanulmányban elemzett mintákat a vuhani élőállatpiac felületeiről gyűjtötték 2020 elején. Tedrosz elmondta, hogy a DNS-szekvenciákat a kínai járványügyi központ tudósai nemrég feltöltötték a világ legnagyobb nyilvános vírusadatbázisába, azóta azonban az adatokat eltávolították. 

Egy francia biológus véletlenül vette észre az információkat, és megosztotta egy kutatócsoporttal, amely Kínán kívül vizsgálja a SARS–CoV–2, vagyis az új típusú koronavírus eredetét. Az adatok azt mutatják, hogy egy vadkereskedelemben használt standról vett Covid-pozitív minták nyestkutyák génjeit is tartalmazták, ami arra utal, hogy az állatok talán vírusfertőzöttek voltak – közölték a tudósok, akiknek eredményeiről először a The Atlantic amerikai magazin számolt be.  

– Jó az esélye, hogy azok az állatok, amelyek a DNS-t tartalmazták, a vírust is hordozták – mondta Stephen Goldstein, a Utahi Egyetem virológusa, aki részt vett a kutatásban. 

– A kínai járványügyi központ által közzétett piaci minták adatai messze a legerősebb bizonyítékok az állati eredet mellett – mutatott rá Ray Yip járványügyi szakértő, az amerikai járványügyi központ (CDC) kínai irodájának alapítója, aki nem vett részt az elemzésben. 

12 év alatt kutatták ki a koronavírus rokonának eredetét

A WHO Covid–19 technikai vezetője, Maria Van Kerkhove arra hívta fel a figyelmet, hogy az analízis egyetlen állaton belül sem talált vírust, és arra sem talált bizonyítékot, hogy valamely állat embert fertőzött volna meg. A virológusoknak több mint 12 év kellett, hogy az új típusú koronavírus rokona, a SARS vírus állati eredetét kimutassák. Goldstein és kollégái szerint elemzésük az első szilárd bizonyíték arra, hogy vadon élő állatok is megfertőződhettek a vírussal a piacon. 

 

Azonban az is lehetséges, hogy emberek hurcolták a vírust a piacra és fertőzték meg a nyestkutyákat, de az is, hogy fertőzött emberek hagyták a vírus nyomait az állatok mellett.     

 

Goldstein azt mondta az AP hírügynökségnek, hogy kutatócsoportja a héten mutatta be eredményeit egy tanácsadó testületnek, amelyet a WHO a Covid–19 eredetének kiderítésével bízott meg. Mark Woolhouse, az Edinburgh-i Egyetem fertőző betegségeket kutató szakértője azt mondta, az lesz a döntő, amikor a nyestkutyák genetikai szekvenciáit összevetik az új típusú koronavírus evolúciójának adataival. 

Ha a nyestkutyákról kiderül, hogy Covid–19-ük volt, és a vírusaikról bebizonyosodik, hogy korábbi eredetűek, mint azok, amelyek embereket fertőztek meg, akkor az lesz a lehető legjobb bizonyíték arra, hogy ez volt az a pont a piacon, amikor a vírus terjedése megindulhatott – mondta.

Borítókép: Védőöltözetet viselő egészségügyi dolgozók vizsgálati mintát vesznek koronavírustesztre gyári munkásoktól a közép-kínai Vuhanban 2020. május 15-én (Forrás: MTI/EPA/Featurechina/Li Ke)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.