Amerikai pénzeket feltételeznek a koronavírus létrehozása mögött

Az amerikai CBS News hírtelevízió riportja szerint több tíz millió dollár kormányzati támogatás érkezhetett a kínai Vuhanban található laboratóriumokba. Az ügy Roger Marshall republikánus szenátor szerint azért is aggasztó, mert 1,1 millió amerikai halt bele a koronavírusba, amely „létrehozásában a kormány is részese lehetett”.

Magyar Nemzet
2023. 03. 15. 5:54
Kutatók dolgoznak a vuhani virológiai intézetben 2017.02.23-án. (Forrás: The Washington Times / Twitter / Chinatopix via AP)
Kutatók dolgoznak a vuhani virológiai intézetben 2017.02.23-án. (Forrás: The Washington Times / Twitter / Chinatopix via AP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Amit eddig találtam, az a kettős számlázásra, az állami pénzeszközök esetleges ellopására utaló bizonyíték. Ez azért is különösen aggasztó, mert a pénzekkel veszélyes kórokozók és kockázatos kutatások finanszírozását támogatták” – fogalmazott a CBS News amerikai hírcsatornának Diane Cutler, korábbi szövetségi nyomozó, akinek két évtizedes tapasztalata van a fehérgalléros bűnözés és az egészségügyi csalások elleni küzdelemben.

A CBS által áttekintett feljegyzések szerint az Egyesült Államok kormánya az Országos Egészségügyi Központ (NIH) és az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségén (USAID) keresztül, duplikált kifizetéseket hajthatott végre a kínai Vuhan városában található laboratóriumok részére. Ezek a kifizetések – a vélelmezés szerint – pedig orvosi ellátásokat, felszereléseket, utazásokat és béreket is magukba foglaltak.

A CBS szerint több tíz millió dolláros összegről lehet szó.

Cutler több mint ötvenezer dokumentumot vizsgált meg, és az általa talált bizonyítékok olyan állami támogatásokhoz vezettek, amelyek a Covid–19 világjárványhoz vezető, magas kockázatú kutatásokat támogattak Kínában. Cutler munkáját Roger Marshall republikánus szenátor is segítette.

A politikus szerint az ügyben a 2001. szeptember 11-éhez hasonló, független vizsgálóbizottságot kellene felállítani.

1,1 millió oka van annak, hogy az amerikai adófizetőket érdekli ez az ügy

– utalt a koronavírusban elhunyt amerikai áldozatok számára a republikánus politikus.

Hozzátette, hogy „egy olyan katasztrófa történt, amelyet meg akarunk érteni és elkerülni, hogy az újra bekövetkezzen”.

Marshall a New York Postnak továbbá azt mondta, hogy „az amerikaiak megérdemlik az igazságot, különösen akkor, ha a kormánynak része volt a koronavírus létrehozásában”.

A CBS riportjában a támogatási forrásokat ismerők nem kívántak nyilatkozni. Az USAID szóvivője nem kommentálta a feltételezéseket, a szervezet nem kívánt „egy konkrét, folyamatban lévő vizsgálat” ügyében nyilatkozni. A NIH sajtóirodája pedig semmilyen válasszal sem élt a csatorna felé. A CNS szerint a kettős számlázással kapcsolatos vizsgálat akár hat hónapig is eltarthat.

Az amerikai hírszerző ügynökségeknek nincsen konszenzusos álláspontja a járvány eredetét illetően. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és az Energiaügyi Minisztérium azonban egy véletlen laboratóriumi szivárgást tart valószínűnek.

Kína tagadta, hogy laboratóriumi szivárgás történt volna Vuhanban, és rágalmazásnak nevezve az állítást.

A CBS azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus ügyében indított kongresszusi vizsgálat keretében a képviselőház egyhangúlag szavazta meg a járvánnyal kapcsolatos titkosított hírszerzési információk feloldását.

Ezekben Robert Redfield, az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) korábbi igazgatója azt vallotta, hogy a NIH-től, a külügyminisztériumtól, az USAID-től és a védelmi minisztériumtól származó pénzekből magas kockázatú víruskutatást finanszíroztak Vuhanban.

Borítókép: Kutatók dolgoznak a vuhani virológiai intézetben 2017. február 23-án (Forrás: The Washington Times/Twitter/Chinatopix via AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.