Évekkel később sem látunk tisztán a Covid eredetét illetően

– Joe Biden elnök elkötelezett amellett, hogy biztosan meg tudjuk állapítani, az új koronavírus honnan származik, azonban a kormányzaton belül továbbra is rengeteg a bizonytalanság – mondta el újságírói kérdésre John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője hétfőn. Egyszerűen az amerikai kormányzat sem tud dűlőre jutni a Covid eredetével kapcsolatban, és a kínai vezetés közben annak ellenére is a Egészségügyi Világszervezet (WHO) értékelését – miszerint egy állatról emberre átterjedt vírusról van szó – fogadja el, hogy kutatómunkáját számos ponton akadályozta.

2023. 02. 28. 18:41
Novel Coronavirus / face mask in Beijing, China
Novel Coronavirus / face mask in Beijing, China Fotó: AFP/ICHIRO OHARA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyes kormányzati szervek továbbra is megosztottak a Covid eredetével kapcsolatban. A két elmélet szerint vagy egy fertőzött állatról terjedt át az emberre a Covidot okozó SARS–CoV–2 vagy Covid–19 vírus, vagy egy kínai laboratóriumban vizsgált, majd szerencsétlenül elszabadult kórokozóról van szó, írja az amerikai The Wall Street Journal napilap.

Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Jerome Favre)

2021 óta csak nőtt a Covid eredetével kapcsolatos bizonytalanság

Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke még másfél éve személyes küldetéseként fogalmazta meg, hogy az általa irányított kormányzati szervek közös munkával derítsék fel a vírus eredetét; erre komoly anyagi forrásokat is áldozott akkor az adminisztráció. A 2021 nyarán kelt jelentést, melynek minősítés alóli feloldását az elnök kezdeményezte annak érdekében, hogy minél hatékonyabban tudják tájékoztatni a közvéleményt, világszerte rendkívüli érdeklődés kísérte, ám a dokumentum csalódást okozott: az Egyesült Államok hírszerző közössége sem tudott egységes narratívát felvázolni.

A megosztottság pedig folytatódik: mivel felelős az Egyesült Államok kutatólaborjainak működtetéséért, az energetikai minisztérium is összeállította a maga jelentését, melyben új, ugyanakkor alacsony bizalmi szintű – kevésbé kompetens forrásból származó, felszínes vagy nem megerősített – információ alapján azt állítják, egyetértve a Szövetségi Nyomozóiroda, az FBI végkövetkeztetéseivel, hogy a vírus egy laborbaleset következtében szabadult el. 

Jelenleg tehát egyedül az FBI és az energetikai minisztérium van ezen az állásponton, négy másik szövetségi szerv továbbra is azt állítja, tudomása szerint állatról emberre átterjedt, természetben kifejlődött kórokozóról van szó.

 

Kína menekülne a kérdéstől, de furcsa gyakorlatot folytatott

„Az új koronavírus eredete tudományos kérdés, nem szabad belőle politikai kérdést csinálni” – mondta Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője egy hétfői sajtótájékoztatón.

Az érintett feleknek abba kellene hagyniuk a laboratóriumi szivárgásra épülő érvelést, abba kellene hagyniuk Kína besározását

– tette hozzá a szóvivő.

Hangsúlyozta, az Egészségügyi Világszervezet vizsgálócsoportja 2021 elején Kínába látogatott, és arra a következtetésre jutott, hogy a Covid–19 nagy valószínűséggel nem laboratóriumból szivárgott ki. Mao a WHO által tett megállapításokat hiteles tudományos következtetésként jellemezte.

Ezzel együtt a kínai állam legalábbis visszafogottan működött együtt a WHO-val a kutatómunka idején.

Páciensek egy fertőző betegek számára egy sanghaji kórház előtt felállított sátorban 2022. december 23-án.
(Fotó: MTI/EPA/Alex Plavevski)

Az ENSZ szakosított szervének vizsgálói ugyanis négyhetes mandátumot kaptak, melyből két hétig nem folytathattak terepmunkát, mivel érkezésük után az akkori protokollnak megfelelően karanténba kerültek. Ekkor a kínai államtól rengeteg kutatást és felmérést kaptak tanulmányozásra, azonban a tanulmányok hátteréül szolgáló adatbankhoz való hozzáférést megtagadták tőlük.

Az állati eredet mellett állást foglaló elméletek mind egy vuhani piacot jelöltek meg mint a vírus emberre való átterjedésének helyszínét, azonban érdemi vizsgálatokra itt nem volt lehetőség, mert az árukat és szinte az egész piacot jóformán megsemmisítették a kínai hatóságok a vírus Kínán belüli elterjedésének szakaszában.

A Vuhan környéki koronavírus-tanulmányozó laboratóriumok dolgozói azt mondták a WHO-csoportnak, hogy nem történt olyan incidens vagy baleset, amely vírust szabadíthatott volna el. A kínai hatóságok ekkor hozzátették, hogy részükről az sem kizárt, hogy a Covid–19 vírust Kínán kívülről hurcolták be.

Egyesek szerint nem az eredet a fontos, hanem az, hogy a további következmények megelőzéséért minden lehetőségre felkészüljön a világ:

Egymásnak ellentmondó eredményeink vannak […], de egy biztos; bármelyik is igaz, a jövőben mindkét eshetőségre fel kell tudnunk készülni

– kommentálta a hétfői jelentést Bob Menendez, az amerikai szenátus külügyi bizottságának elnökhelyettese.

 

Borítókép: AFP

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.