Nyilvánosságra hozzák a Covid eredetével kapcsolatos hírszerzési információkat

Nyilvánosságra hozzák a koronavírus eredete és a vuhani laboratórium közötti kapcsolatról szóló amerikai hírszerzési dokumentumokat, miután Joe Biden aláírta az erre vonatkozó törvényt. Peking tagadja, hogy a pandémiát okozó kórokozó egy laboratóriumból szivárgott volna ki, az ügy tovább növelheti a Kína és az Egyesült Államok közötti feszültséget.

2023. 03. 21. 13:06
null
Vuhan, 2020. május 15. Védõöltözetet viselõ egészségügyi dolgozók vizsgálati mintát vesznek koronavírustesztre gyári munkásoktól a közép-kínai Vuhanban 2020. május 15-én. A hatóságok azt tervezik, hogy 10 nap alatt Vuhan teljes lakosságán, több mint 10 millió emberen elvégzik a tesztelést. Az egész világra kiterjedõ koronavírus-járvány gócpontjának tartott Vuhan városban április 8-án oldották fel az új koronavírus miatt elrendelt vesztegzárat. MTI/EPA/Featurechina/Li Ke Fotó: Li Ke
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A végére kell járnunk a Covid–19 eredetének, beleértve a vuhani virológiai intézettel való lehetséges kapcsolatot is − húzta alá Joe Biden. Az amerikai elnök a minap aláírta a törvényt, miszerint minden, a koronavírus eredete és a vuhani laboratórium közötti kapcsolatról szóló hírszerzési dokumentumot nyilvánosságra kell hozni. 

Az adminisztrációm a titkosítás feloldásával a lehető legtöbb információt meg fogja osztani a nyilvánossággal

− ígérte Biden. 

Az elmúlt hetekben több olyan amerikai jelentés is napvilágot látott, amelyek a Covid–19 eredeteként a lehetséges laboratóriumi szivárgást jelölték meg. Először az Egyesült Államok energetikai minisztériuma osztott meg alacsony megbízhatóságú hírszerzési információkat ezzel kapcsolatban, ezt követően pedig az Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is állást foglalt a kérdésben. 

Az FBI már jó ideje úgy értékeli, hogy a járvány eredete nagy valószínűséggel egy lehetséges laboratóriumi incidens

fogalmazott Christopher Wray, az FBI igazgatója a Fox Newsnak. Az amerikai hírszerzési közösség ugyanakkor megosztott a kérdésben, az FBI és az energetikai minisztérium a laboratóriumi szivárgás forgatókönyvét tartja valószínűnek, négy másik szövetségi szerv azonban továbbra is azt állítja, tudomása szerint állatról emberre átterjedt, természetben kifejlődött kórokozóról van szó.

A koronavírus eredetének ügye további feszültségeket szül az amúgy sem túl fényes kínai−amerikai kapcsolatokban. Peking következetesen tagadja, hogy a pandémiát okozó kórokozó egy kínai laboratóriumból szabadult volna ki, szerintük ez csak egy újabb eszköze az ázsiai hatalom lejáratásának és démonizálásának. − Az új koronavírus eredete tudományos kérdés, nem szabad belőle politikai kérdést csinálni – hangsúlyozta még február végén Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője.

Az érintett feleknek abba kellene hagyniuk a laboratóriumi szivárgásra épülő érvelést, abba kellene hagyniuk Kína besározását

– tette hozzá. Az Egészségügyi Világszervezet kutatócsoportja egyébként még 2021-ben Kínában járt, hogy minél több információt gyűjtsenek a Covid–19 eredetéről. Vizsgálataik eredménye szerint nagy valószínűséggel kizárható a laboratóriumi szivárgás forgatókönyve, az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy a szakértők kutatómunkájuk során bizonyos adatbázisokhoz, dokumentumokhoz nem fértek hozzá. Ezzel szemben a laboratóriumi szivárgás forgatókönyvét 2020 őszén egy Kínából elmenekült virológus is megerősítette, valamint több kínai tudós szerint is hazudott kormányuk a vírus eredetével kapcsolatban. 

Borítókép: védőöltözetet viselő egészségügyi dolgozók vizsgálati mintát vesznek koronavírustesztre gyári munkásoktól a közép-kínai Vuhanban 2020. május 15-én (Fotó: MTI/EPA/Featurechina/Li Ke)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.