Meglepően jó hírek érkeztek az uniós pénzekről

A területfejlesztési minisztérium elárulta, hogyan haladnak az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalások.

MAGYAR NEMZET
Forrás: VG2023. 04. 12. 10:56
null
Budapest, 2022. április 18. Európa és Magyar Nemzeti zászlók a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak Budapesti Adó- és Vámigazgatósága épületén, a fõváros XIII. kerületében, a Lehel utca 27-29. szám alatt. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uniós pénzekkel kapcsolatos egyeztetéseket Navracsics Tibor vezeti, aki úgy értékelte, hogy a pénzek kifizetéséről nyárra várható technikai megállapodás. 

A területfejlesztési minisztérium a Vg kérdésére úgy nyilatkozott, hogy

„a helyreállítási terv forrásait blokkoló ügyekben az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalások ütemezetten és jól haladnak”.

Habár fontos kérdés, hogy vajon mikor oldja fel végre az Európai Bizottság a hazánkkal szembeni vétóját a kifizetésekről, azonban ezeknek a pénzeknek a megérkezése a tagállamokhoz rendkívül bizonytalan. 

A cikk szerint miután Brüsszel jóváhagyja a forrásokat, a teljesítések még utána is alacsony szinten állnak.

A területfejlesztési miniszter tárcája kiemelte, hogy amennyiben zöld jelzést kapnának a magyar kifizetések, azt követően is arra kell készülni, hogy a pénzekhez csak nagyon lassú, hosszan elnyújtott bürokratikus folyamatban juthat hozzá Magyarország.

Felidézték, 2021 végén még a rendelkezésére álló források 71 százalékát folyósították Magyarországnak, miközben a tagországi átlag csak 63 százalék volt. 

Az Európai Bizottság a tavalyi évben, 2022-ben 3,7 milliárd eurót utalt át Magyarországnak a 2014–2020-as kohéziós forrásokból.

Emellett idén is érkeztek EU-s források. Januárban és februárban az uniós programok bevételei két hónap alatt 208,4 milliárd forinton (ez nagyjából 555 millió euró) alakultak, amely ugyan 7,7 százalékos növekedés egy év alatt, de az éves előirányzatnak csak a 9,3 százaléka – írják.

A területfejlesztési minisztérium hozzátette, hogy Magyarország uniós szinten is jól teljesít az előző ciklus forrásainak lehívásában, amit jól bizonyít, hogy 

a 27 tagállam összevetésében jelenleg a lehívási rangsorban a nyolcadik helyen állunk.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Róka László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.