Berobbant a balatoni nyár

A magas vízállás és a kiváló vízminőség, nem utolsósorban pedig az igazi strandidő megérkezése beindította a balatoni vendégforgalmat. A legnépszerűbb úti cél továbbra is Siófok, és hajózni is többen indultak, mint tavaly ilyenkor.

Magyar Nemzet
2023. 07. 12. 8:50
null
Keszthely, 2022. augusztus 5. Fürdõzõk a Balatonban a keszthelyi városi strandon 2022. augusztus 5-én. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július második hetében megérkezett az igazi strandidő. A fürdőzéshez a magas vízállás, a kiváló vízminőség és a jó idő is kedvet csinált a Balatonon. A második júliusi hétvégén beköszönő kánikula azonnal látványos eredményeket hozott a vendégforgalomban: megugrottak a szállásfoglalások, növekedett az egynapos látogatások száma és benépesültek a fizetős és szabadstrandok is. A tiszta víz és a rekordmagas vízállás nemcsak a fürdőzőknek, a hajózásnak is kedvez: rengetegen használják a balatoni kompokat – áll a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közleményében.

Mindez az adatokban is jól látszik: az első, esős júliusi hétvégéhez képest a szálláshelyek vendégforgalma a második hétvégére 7 százalékkal nőtt a Balaton partján. A mobilcellaadatok szerint 12 százalékkal több egynapos látogató fordult meg a Balatonnál az egy héttel korábbi adatokhoz képest. A legnépszerűbb úti cél 26 000 vendégéjszakával Siófok volt, amit közel 20 000 eltöltött éjszakával Balatonfüred követett, de sokan utaztak Hévízre, Balatonlellére és Zamárdiba is. A térség attrakciói közül a siófoki Aranypart szabadstrandot, továbbá a zalakarosi fürdőt és környéküket, valamint a balatonfüredi Tagore sétányt látogatták a legtöbben ezekben a napokban – derül ki a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adataiból.

A víz idén nemcsak kristálytiszta, de az előző évinél 19 cm-rel magasabb is a vízszint. 

 

Sőt, a vízmagasság idén rendre meghaladja a 2020 óta bármelyik évben mértet. 

 

A tóparti pihenést keresőket az elmúlt öt év fejlesztéseinek köszönhetően 97 megújult strand fogadja a térségben, melyek családbarát és akadálymentes szolgáltatásokkal, széles körű sport- és szabadidős lehetőségekkel bővültek. A magas minőséget igazolja, hogy az MTÜ által idén elindított és a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület által működtetett védjegyrendszerben elsőként minősített balatoni strand a legmagasabb, ötcsillagos besorolást nyerte el. 

A július 1-jén kezdődött hajózási főszezon adatai alapján is az látszik, hogy a Balaton továbbra is rendkívül népszerű. A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) személyhajóinak utasszáma júliusban eddig 7 százalékkal magasabb, mint tavaly ilyenkor. A folyamatosan közlekedő kompokon máris 10 százalékkal nőtt a kerékpárosok száma az előző évhez képest. A fürdőzők több hajós kikapcsolódás közül is választhatnak idén: a megszokott programhajók mellett júliusban két tematikus – borkóstolós és komolyzenei – rendezvényhajót is indít a hajózási társaság. Az MTÜ Kajla programjának köszönhetően pedig a Kajla útlevelüket felmutató kisiskolások a Bahart személyhajóin is ingyen utazhatnak. 

Borítókép: A tó vízszintje az előző évinél 19 centivel magasabb (Fotó: MTI/Varga György)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.