időjárás -1°C Ferenc , Olívia 2023. december 3.
logo

Együttműködésben a kormány és a Magyar Nemzeti Bank

Magyar Nemzet
2023.09.07. 11:07 2023.09.07. 11:11
Együttműködésben a kormány és a Magyar Nemzeti Bank

Varga Mihály pénzügyminiszter és Matolcsy György jegybankelnök szakmai egyeztetés keretében vitatta meg az elmúlt napok kedvező gazdasági fejleményeit: a Moody’s megerősítését a magyar adósbesorolással kapcsolatban, valamint a háromszoros befektetői kereslet mellett zajló sikeres kötvénykibocsátást. Egyetértettek abban, hogy folytatni kell az infláció letörését, valamint a költségvetési hiány és az államadósság csökkentését – ismertette a Pénzügyminisztérium.

A találkozó témái között szerepelt a magyar jegybanktörvény tervezett módosításával kapcsolatos szakvélemény is, amelyet az Európai Központi Bank (EKB) hétfőn tett közzé. Üdvözölték az EKB pozitív döntését, az új szabályok tovább bővítik a Magyar Nemzeti Bank mozgásterét és növelik a költségvetés stabilitását.

A felek április óta rendszeresen folytatnak szakmai egyeztetést: a kormány és a jegybank közös célja, hogy a bizonytalan nemzetközi környezetben tovább javítsák az egyensúlyi mutatókat, mérsékeljék az inflációt, és fenntartható növekedési pályára állítsák a magyar gazdaságot.

 

Borítókép: Matolcsy György jegybankelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter egy korábbi egyeztetésen (Forrás: MNB)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.