Így értékeli az elemző a hitelminősítő döntését

Kiderült, hogy mikor következne be a további felminősítés, és mi vezetne leminősítéshez.

Magyar Nemzet
2023. 09. 02. 8:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Moody’s döntése a várakozásoknak megfelelően alakult: hazánk hitelminősítése nem változott, és a kilátás is stabil maradt. Ez azt jelenti, hogy magyar államadósság minősítése továbbra is a Baa2 kategóriában van, kettő szinttel feljebb a bóvli kategóriánál. A hitelminősítő pozitívumként értékelte hazánk középtávú növekedési potenciálját, a szakképzett munkaerőt, a jó infrastruktúrát, a magas munkatermelékenységet, illetve az alacsony társasági adókulcsot. Legnagyobb problémaként az uniós vitákat, illetve az ezekhez vezető intézményi hiányosságokat jelölték meg, ami az uniós források visszatartását eredményezi. Ugyanakkor a hitelminősítő arra számít, hogy végül megkapjuk a nekünk járó forrásokat. Szintén pozitívumként értékelik a csökkenő adósságpályát, a magas beruházási szintet, illetve az orosz energiakitettségből fakadó kockázatok csökkenését – nyilatkozta Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza.

Egy jövőbeni felminősítéshez három dolog vezethetne a Moody’s szerint: az uniós feltételek maradéktalan teljesítése és így a források folyósítása, a vártnál erőteljesebb gazdasági növekedés, illetve szigorúbb fiskális politika, azaz alacsonyabb hiány. Leminősítéshez vezethet a fenti három tényező negatív irányú változása, az Oroszországból érkező energiaimport zavara, illetve ha hazánk a külföldi működőtőke szempontjából kedvezőtlenebb helyszínné válna, valamint ha az orosz–ukrán háború a NATO részvételével eszkalálódna.

A szakértő jelezte: összességében bár nem történt változás a hitelminősítésben, mindenképpen pozitívumként könyvelhető el a közlemény vártnál pozitívabb hangvétele. Ez természetesen nem jelenti a negatív tényezők, illetve kockázatok elhallgatását, de messze nem ezek vannak az értékelésben túlsúlyban. 

– Ez azért is kedvező hír, mert bár a várakozás a változatlan kilátás volt, egy kis esélyt adtunk arra is, hogy adósságunkat negatív kilátással látják el. Ennek veszélye azonban vélhetően a jövőben már jóval alacsonyabb lesz, hiszen az infláció mérséklődése a költségvetési folyamatokra is kedvező hatást gyakorolhat, illetve segíthet beindítani a növekedést is. A felminősítés eléréshez azonban még sok a tennivaló: a költségvetési helyzet javítása mellett fontos az érdemi növekedési pályára való visszatérés, továbbá az uniós források tényleges megszerzése – tette hozzá Regős Gábor.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.