időjárás 18°C Tekla 2023. szeptember 23.
logo

Ha elszállnak az üzemanyagárak, újra beavatkozhat a kormány

Magyar Nemzet
Forrás: VG
2023.09.18. 20:11 2023.09.18. 23:16
Ha elszállnak az üzemanyagárak, újra beavatkozhat a kormány

Az ársapkák kimentek a divatból, de vannak olyan országok, amelyekben visszahozzák őket – jelezte múltkori rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök. Ilyen ország lehet Horvátország, ahol épp most jelentették be, hogy 30 alapvető élelmiszer árát rögzítik a tavaly december 31-i szinten.

Az üzemanyagárak ügye már más, de déli szomszédunk döntése akár jelzésértékű is lehet annak fényében, hogy korábban a hazai benzinárstoppal egy időben Horvátországban és Szerbiában is rögzítették az üzemanyagárakat – írja a VG. Nálunk ugyanakkor már előbb megközelítheti a 700 forintot a benzin és gázolaj ára.

Ez a szint már a kormány ingerküszöbét is átlépheti, és a VG minisztériumi forrása sem cáfolta, hogy a kormány ismét beavatkozhat, ha szükségét látja.

Mindezt elsősorban az infláció letörése indokolná, hiszen a másodkörös hatások miatt ismét egy ársokkal szembesülhetnek a vállalatok, amit átháríthatnak a fogyasztói árakra. Az augusztusi inflációs adatban csak a közvetlen hatása jelent meg az áremelkedéseknek, de az is félszázalékos inflációs többletet eredményezett, így az előzetesen várt 16 százalék alatti szinthez képest végül 16,4 százalék lett a drágulás üteme.

Elméletileg működhet, gyakorlatilag azonban megint belefuthatunk egy olyan problémába, amiből nagy nehezen sikerült kikeveredni

– értékelte Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az ársapka ismételt bevezetésének lehetőségét. Azt elismerte, hogy társadalmi és szociális megközelítésből van létjogosultsága egy ilyen intézkedésnek, hiszen sokaknak létszükséglet az autó használata a munkába járáshoz, és egyre nagyobb szeletet hasít ki a költségekből az ingázás, de szigorúan makrogazdasági szempontból egy újabb beavatkozás a piaci folyamatokba szerinte még több zavart okozna.

A közgazdász azt nehezen tudja elképzelni, hogy olyan döntés születik, amiből a fogyasztókat kihagynák, és csak a vállalatok fizetnének rögzített árakon – olvasható a VG cikkében.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: VG)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.