Itthon még mindig jobban megéri tankolni

Egész Európában „felrobbantak” az üzemanyagárak, Magyarországon még az olcsóbbak között van a benzin.

Magyar Nemzet
2023. 08. 09. 15:58
null
Budapest, 2018. január 25. Egy dolgozó leemeli a töltõpisztolyt a tankolás elõtt egy OMV töltõállomáson a II. kerületi Szilágyi Erzsébet fasoron 2017. január 25-én. MTI Fotó: Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az elmúlt hetekben jelentősen drágultak idehaza is az üzemanyagok, a hazai árak még mindig az olcsóbbak között vannak az Európai Unióban – világít rá a Világgazdaság cikke

A cikk a Holtankoljak internetes portált idézi, ami szerint július 7. óta a benzin ára 577 forintról 628 forintra, míg a gázolajé 563 forintról 638 forintra emelkedett, ebből csak az elmúlt két hétben az előbbi 29 forinttal, az utóbbi pedig 52 forinttal lett drágább.

Az okokat tekintve a cikk kifejti: a hazai üzemanyagárak változásában általában két tényező játssza a szerepet, egyrészt a forint gyengélkedése a dollárral szemben, másrészt a Brent világpiaci ára – július óta mindkettő számunkra kedvezőtlen irányba mozdult. A Cargopedia augusztus 7-i adatai szerint egész Európában „felrobbantak” az árak, és Magyarországon még az olcsóbbak között van a benzin ára.

Bár Romániában vagy Lengyelországban még mindig kevesebbe kerül egy liter, mint idehaza, de a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában már drágább, Horvátország eddigi jelentős, 40-50 forintos árelőnye pedig eltűnt. 

A teljes képhez hozzátartozik azonban az is, hogy a gázolaj esetében fordul a kocka, nálunk a 11. legdrágább az uniós mezőnyben, a szomszédok közül egyedül Ausztriában kell többet fizetni egy literért. 

A benzin és a gázolaj továbbra is Bulgáriában a legolcsóbb, 517 és 467 forint, míg a legdrágább az előbbi Hollandiában, ahol 792 forint literje, az utóbbi pedig Svédországban, ott 765 forintot kérnek érte. Az unión kívüli országokat nézve az oroszoknál a legolcsóbb az üzemanyag: a benzin literje mindössze 197 forintba, a gázolaj 217 forintba kerül. Amerikában ennek kétszeresét kell fizetni, 389, illetve 397 forintot.

A cikk felidézi azt is: fél éve vezették ki a benzinárstopot. A 480 forintos hatósági ár után első lépésként 640 forintra ugrottak az árak, aztán rövid ideig még tovább is emelkedtek. A Holtankoljak szerint a csúcsot január 4-én érte el a benzin és a gázolaj ára: az előbbi 652, az utóbbi 720 forintba került literenként. Bár sokan tartottak tőle, szerencsére nagyobb megrázkódtatás nélkül átvészeltük a február elsejével életbe lépő dízeltilalmat.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.