Nincs megállapodás a fosszilis üzemanyagok kivezetéséről

A világ gazdaságilag legfejlettebb húsz országát tömörítő G20-csoport nem tudott dűlőre jutni.

Magyar Nemzet
2023. 07. 22. 21:18
SZITHARAMAN, Nirmala
Gandhinagar, 2023. július 18. Nirmala Szitharaman indiai pénzügyminiszter (j3) érkezik a G20 pénzügyminisztereinek és jegybanki elnökeinek második napi ülésére a G20 soros elnökségét ellátó India Gandhinagar nagyvárosában 2023. július 18-án. A G20 a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezetõ feltörekvõ országát, valamint az Európai Uniót tömörítõ húszas csoport elnevezése. MTI/AP/Adzsit Szolanki Fotó: Adzsit Szolanki
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ gazdaságilag legfejlettebb húsz országát tömörítő G20-csoport nem tudott megállapodni szombati indiai találkozóján a fosszilis üzemanyagok fokozatos kivezetéséről több olyan tagország ellenkezése miatt, amelyeknek jelentős bevételük van ilyen üzemanyagok exportjából. A tagországok gazdasági miniszterei azt tervezték előzőleg, hogy négynapos bambolimi értekezletük végén közös közleményt adnak ki, de a konszenzus hiánya miatt semmilyen szövegben nem tudtak megállapodni.

Egy közös közlemény tartalmazhatta volna például azt, hogy 2030-ra háromszorosára növelik a megújuló energiaforrások termelési kapacitását, vagy hogy a fejlett országok összeadnak évi százmilliárd dollárt a fejlődő országoknak a klímaváltozás hatásainak ellensúlyozására, vagy hogy megállapítanak valamit az ukrajnai háborúról, de egyikben sem tudtak megállapodni.

A csúcs elnöke, R. K. Szingh indiai energiaügyi miniszter arról adott ki saját közleményt a találkozó végén, hogy semmiben nem állapodtak meg egyhangúlag.

Borítókép: Nirmala Szitharaman indiai pénzügyminiszter (j3) érkezik a G20 pénzügyminisztereinek és jegybankelnökeinek második napi ülésére a G20 soros elnökségét ellátó India Gandhinagar nagyvárosában 2023. július 18-án. (Fotó: MTI/AP/Adzsit Szolanki)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.