A számok ismét bizonyítják: válságálló a munkaerőpiac

A foglalkoztatottak száma nőtt, a munkanélkülieké csökkent szeptemberben.

2023. 10. 27. 8:41
Illusztráció Fotó: MTI/Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptemberben a 15–74 éves foglalkoztatottak  átlagos létszáma 4,759 millió főre emelkedett, a férfiak körében 12 ezer fős, a nőknél nyolcezres növekedés volt – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A 2023. július–szeptemberi időszakban a foglalkoztatottak létszáma 4,737 millió fő volt. Míg a hazai elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 13 ezer fővel, a külföldön dolgozóké pedig 18 ezerrel nőtt, addig a közfoglalkoztatottaké hatzerrel csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

A foglalkoztatottak létszáma és aránya lényegében egyik nem esetében sem változott az előző év azonos időszakához viszonyítva. A férfiak foglalkoztatotti létszáma 2,450 millió főt tett ki, foglalkoztatási rátájuk 79,5 százalék volt, míg a nők körében a foglalkoztatottak létszáma 2,168 millió fő volt, a foglalkoztatási ráta pedig 70,5 százalékot ért el – közölte a KSH.

Szeptemberben tovább csökkent a munkanélküliség hazánkban: a munkanélküliek száma az ősz első hónapjában 191 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 3,9 százalék volt – derül ki az adatokból.

A 2023. július–szeptemberi időszakban a 15–74 éves munkanélküliek száma 22 ezerrel kétszázezerre, míg a munkanélküliségi ráta 0,4 százalékponttal 4,1 százalékra nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A férfiak körében a munkanélküliek száma 104 ezer volt, munkanélküliségi rátájuk 0,2 százalékponttal négy százalékra emelkedett. A nőknél a munkanélküliek száma 96 ezer volt, munkanélküliségi rátájuk 0,6 százalékponttal 4,2 százalékra növekedett.

A magyar gazdaság ellenálló képességét, erejét, valamint a kormányzati intézkedések hatékonyságát tükrözik a legfrissebb munkaerőpiaci adatok

– közölte Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a KSH adatai kapcsán. 

Czomba Sándor hozzátette, hogy az elmúlt egy évben több mint húszezer fővel, 4,759 millióra emelkedett a dolgozók száma, miközben a munkanélküliség négy százalék alatti szinten maradt, 3,9 százalékot ér el, ami az unióban a hetedik legkedvezőbb eredmény. 

A KSH adatai szerint a munkanélküliség aránya Budapesten, valamint Közép- és Nyugat-Dunántúlon sem éri el a három százalékot. 

Azaz aki tud és akar dolgozni, az el tud helyezkedni, ráadásul ezért egyre magasabb bért is kap. A Gyurcsány-korszakhoz képest ugyanis egymillióval nőtt a foglalkoztatottak száma, miközben háromszorosára nőtt az átlagbér, a minimálbér és a garantált bérminimum is

– részletezte. 

Czomba Sándor hozzátette, hogy a kormány a munkaerőpiaci tartalék aktivizálásával tovább kívánja növelni a foglalkoztatottságot, ezzel még alacsonyabb szintre csökkentve a munkanélküliséget. Az államtitkár megállapította, hogy az olyan kormányzati lépések, mint a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram, a Széchenyi-kártya-program, valamint a célzott munkaerőpiaci támogatások sikeresen megvédték a magyar munkahelyeket és a családokat is – olvasható a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményében. 

A múlt hónapban közzétett adatokból kiderül: augusztusban a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4,709 millióra emelkedett, a férfiak körében 22 ezres növekedés, a nőknél tízezres csökkenés volt. A munkanélküliek száma 2023 augusztusában 195 ezer, a munkanélküliségi ráta négy százalék volt.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Oláh Tibor)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.