időjárás -3°C Natália 2023. december 9.
logo

Hazánk nyitott egy új magyar–amerikai megállapodásra

Magyar Nemzet
2023.10.03. 15:29 2023.10.03. 15:40
Hazánk nyitott egy új magyar–amerikai megállapodásra

– A magyar kormány célja, hogy az adófizetőknek biztonságos és versenyképes gazdasági környezetet biztosítson, ezért az amerikai–magyar adóügyi együttműködés erősítésére törekszik – emelte ki Varga Mihály az Amerikai–Magyar Üzleti Tanács (USHBC) ülése után. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a korábbi egyezmény amerikai fél általi felmondásának következményei mindkét országnak kedvezőtlenek.

A két ország kapcsolatáról Varga Mihály a tárca közleménye szerint elmondta: az Egyesült Államok az Európai Unión kívüli legnagyobb befektető Magyarországon, részesedése a teljes befektetési állományból megközelíti a kilenc százalékot. Hozzátette: magyar kormány eddig 94 vállalattal kötött stratégiai együttműködési megállapodást, amelyből 14 egyesült államokbeli. Emellett 1700 amerikai cég mintegy 107 ezer embert foglalkoztat, a kétoldalú áruforgalom 2022-ben 7,1-ről 8,3 milliárd dollárra, azaz 16 százalékkal nőtt, ezzel pedig megdőlt a kétoldalú kereskedelmi forgalom rekordja.

A 2016-ban New York-ban alakult Amerikai–Magyar Üzleti Tanács idén USA–Magyarország Gazdasági Csúcstalálkozót szervezett, amelynek célja, hogy a meglévő befektetők mellett új befektetőket hozzanak hazánkba.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Casablanca Stock)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.