Európában a földgázért hétszer annyit kell fizetni, mint Amerikában

Sokat romlott Európa versenyképessége az elmúlt időszakban, összeomlott az eddigi növekedési modell.

2023. 10. 03. 11:26
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarország gazdasági kilátásai pozitívak a negatív európai környezet dacára is. Hazánk sokat profitált abból a stratégiából, amelynek nyomán lényeges találkozási ponttá vált a keleti és a nyugati beruházók körében – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter kedden Budapesten. A külgazdasági és külügyminiszter az Amerikai-Magyar Üzleti Tanács (USHBC) fórumán arról számolt be, hogy az amerikai vállalatok alkotják hazánkban a második legnagyobb beruházói közösséget. Összesen 1700 cég 105-110 ezer főt foglalkoztat, így kétségtelenül nagy szerepük van a gazdasági növekedés fenntartásában.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy az elmúlt néhány évben kétszer is teljesen a feje tetejére állt a világgazdaság, legutóbb az ukrajnai háború kitörése miatt, amely Magyarországra szomszédos államként rendkívül súlyos kihatással van, elég csak az egekbe szökő árakra gondolni. 

A miniszter emlékeztetett: az elmúlt években nagy viták voltak arról, hogy változtatnia kell-e a kormánynak a munkaalapú társadalom megteremtését célzó gazdasági stratégiáján. Egyesek azzal érveltek, hogy a munkájukat elvesztő emberek segélyezésére kell fordítani az állami forrásokat, ehelyett azonban végül inkább a munkanélküliség megelőzésére fókuszáltak. Az ennek keretében meghirdetett beruházásösztönzési program eredményeként a tavalyi lett a magyar gazdaságtörténet legsikeresebb éve, amikor megdőlt a beruházások, a foglalkoztatottság és az export rekordja is.

Szijjártó Péter kitért az energetikai válságra is. Rámutatott, hogy a Gyármentő programmal a vállalatok energiafüggőségének mérséklését akarják támogatni. Részben ennek is köszönhetően az export tíz százalékkal emelkedett az év első nyolc hónapjában, míg a tavalyi 6,5 milliárd eurós beruházási rekord idén ennek duplája lehet. Az állami beruházástámogatási rendszer segítségével létrejövő beruházások ötven százalékkal több új munkahelyet teremtettek, mint tavaly.

A tárcavezető szólt arról is, hogy Európa versenyképessége sokat romlott az elmúlt időszakban. Az eddigi növekedési modell összeomlott, mivel az a fejlett nyugati technológiák és a viszonylag olcsó keleti energiahordozók kombinációjára épült, de ezeket a kapcsolatokat egyenként elvágták az ukrajnai háború nyomán. 

Ennek kapcsán problémásnak nevezte, hogy Európában a földgázért ma hétszer annyit kell fizetni, mint az Egyesült Államokban, az áramért háromszor többet, mint Kínában.

A miniszter szerint energetikai téren is fenn kell tartani az észszerű együttműködést Oroszországgal, ennek ugyanis egyelőre nincs alternatívája Magyarország szempontjából. A tárcavezető üdvözölte, hogy hazánk a keleti és a nyugati beruházók fontos találkozási pontjává vált, főleg az európai gazdaság gerincoszlopának számító autóiparban. Az ágazat napjainkban nagy kihívásokkal néz szembe, ugyanis megszülettek a döntések az elektromos átállásról, ugyanakkor a kiváló járműveket előállító nyugati gyártók teljesen függővé váltak a keleti akkumulátoroktól.

– Szeretjük vagy sem, utáljuk vagy sem, de a világ tíz legnagyobb elektromos akkumulátorgyártója mind keleti, mintegy 98 százalékos piaci részesedéssel – fogalmazott. A tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon mind a három német prémium autómárka gyártóbázissal rendelkezik, sőt ide helyezték elektromobilitási stratégiájuk lényeges elemeit. Eközben pedig a világ tíz legnagyobb akkumulátorgyártója közül hamarosan már öt jelen lesz, így hazánk néhány év múlva a második helyre jön fel a világranglistán az elektromos akkumulátorok gyártása terén a jelenlegi negyedik helyről.

– Az európai gazdaság jövője attól függ jórészt, hogy mennyire lesz sikeres az autóipari átállás, márpedig ez az átállás Magyarországon történik. Ez viszonylag jó helyzetbe hoz minket, figyelembe véve az egész, nagyon negatív európai környezetet – tette hozzá Szijjártó Péter a távirati iroda ismertetése szerint. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.