Így alakult az ipari termelés októberben

A két legnagyobb súlyú gépipari alágban nőtt a kibocsátás.

2023. 12. 06. 8:38
dolgozó, keresetek, béremelés, üzem
Illusztráció Fotó: Észak-Magyarország/Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Októberben 3,2 százalékkal csökkent az ipari termelés, a két legnagyobb súlyú gépipari alágban azonban nőtt a kibocsátás – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adataiból. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,8 százalékkal csökkent – jelentette szerdán első becslése alapján a KSH. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2023 szeptemberéhez mérten 0,6 százalékkal mérséklődött.

A legnagyobb súlyú járműgyártás, valamint a villamos berendezések gyártása bővült, ugyanakkor a feldolgozóipari alágak többségében, köztük a számítógép, elektronikai, optikai termék, illetve az élelmiszer, ital- és dohánytermék gyártásában visszaesett a termelés volumene.

Szeptemberben az ipari termelés volumene 7,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,8 százalékkal csökkent. Októberben is a járműgyártás, valamint a high-tech akkumulátorgyártás támasztotta meg az ipari teljesítményt – reagált a friss adatokra közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. 

Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár az adatok kapcsán aláhúzta, hogy az ipari teljesítmény elmaradása – a beruházásokhoz hasonlóan – szorosan összefügg a belföldi fogyasztás alakulásával. Ebből az is következik, hogy a fogyasztás helyreállásával az ipari teljesítmény is vissza fog rendeződni. Ezt segíti, hogy az inflációt egy számjegyűre szorította vissza a kormány, szeptemberben bekövetkezett a reálbérfordulat, a minimális keresetek pedig már decembertől tíz, illetve 15 százalékkal nőttek.

Biztató, hogy az elektromos közlekedéshez kapcsolódó, jövőorientált ágazatokban, mint a járműgyártás és a high-tech akkumulátorgyártás, folyamatosan emelkedik a kibocsátás volumene 

– mondta. 

A gazdasági növekedés helyreállítását, a magyar vállalkozások versenyképességének és teljesítményének megerősítését, továbbá a beszállítói láncokban való térnyerését a kormány többek közt a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogrammal, a Széchenyi-kártya-programmal, valamint a járműipari beszállítófejlesztési programmal támogatja – olvasható a közleményben.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Észak-Magyarország/Vajda János)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.