Szemfényvesztés a klímacsúcson született megállapodás

A mostani „eredmény” nem is vállalás, legfeljebb egy ajánlás, amit az tart be, aki akar.

2023. 12. 13. 10:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az év legnagyobb éghajlatvédelmi eseményén végül abban sikerült megegyeznie a megjelent mintegy kétszáz országnak, hogy felszólítsák a feleket: igazságos, rendezett és méltányos módon, valamint gyorsított cselekvéssel, még ebben az évtizedben járuljanak hozzá az átálláshoz a fosszilis tüzelőanyagokról az energiarendszerekben – ismertette a fejleményeket közösségi oldalán  Hortay Olivér.

A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője emlékeztetett: a rendezvény elnöke, Szultan al-Dzsaber (aki egyúttal az Emirátusok állami olajvállalatának vezérigazgatója) történelminek nevezte a megállapodást, mert annak szövegébe a fosszilis tüzelőanyagok is bekerültek. Al-Dzsaber szerint egy erős cselekvési terv született, amit a tudomány irányít, és ami jó irányba tereli a világot.

– Van bárki, aki ezek után még komolyan veszi ezt a fórumot? – tette fel a kérdést Hortay Olivér. Jelezte: a megállapodás kritikusai azt nehezményezik, hogy a fosszilis tüzelőanyagok kivezetése helyett az átállás szó került a szövegbe. Ez azonban csak részletkérdés annak fényében, hogy a klímacsúcsokon született vállalások elmaradása továbbra sem jár semmilyen következménnyel. 

– Sokatmondó, hogy szinte valamennyi korábbi „történelmi” megállapodásban foglalt törekvés megbukik. A mostani „eredmény” ráadásul nem is vállalás, legfeljebb egy ajánlás, amit az tart be, aki akar.  Márpedig ennek ebben a formában nincs sok értelme – tette hozzá a Századvég üzletágvezetője.

 

Borítókép: Véget ért a klímakonferencia Dubajban (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.