Kínos: Ausztria szinte csak Oroszországtól vásárol gázt + videó

A zöldpárti energiaügyi miniszter másról sem beszél, mint a függetlenedésről.

2024. 03. 03. 6:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ausztria ellátásában az orosz gáz aránya elérte a 98 százalékot. Az ügy meglehetősen kínos, mert a háború előtt is csak nyolcvanszázaléknyit importáltak, és a zöldpárti energiaügyi miniszter azóta másról sem beszél, mint a függetlenedésről – hívta fel a figyelmet a fejleményre közösségi oldalán Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiaügyi üzletágvezetője emlékeztetett: az OMV vezetője már több ízben világossá tette, hogy az orosz szerződésüket nehézkes lenne felmondani. Ráadásul az olcsóbb is más forrásnál, így amíg Oroszország szállít, ők bizony vásárolni fognak.

– Most pedig, hogy a beszerzési arány rekordot döntött, a miniszter újabb keménykedő nyilatkozatot tett, és belengette a szerződés felmondását. Ezzel azonban megint kapufát lőtt, mert a módosításhoz kétharmados parlamenti többség kellene, ami nincs meg – ismertette a szakértő.

Osztrák képviselők, élükön a kancellárral már jelezték, hogy nem ellenségeik saját maguknak, és nem fogják támogatni a lépést. A végső ütést a gázvállalat vezetője vitte be, aki megkérte a minisztert, hogy legközelebb csak azok után kezdjen felelőtlen nyilatkozatokba, hogy a megfelelő jogi hátteret biztosította.

– Jó lenne, ha az eset majd akkor is eszébe jutna a zöldpárti politikusnak, amikor a legközelebbi uniós tanácsülésen más országokat próbál ráerőltetni a gyors leválásra az orosz gázról – tette hozzá a Századvég üzletágvezetője.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.