OMV-vezér: Ezen a télen is orosz gázt fogunk vásárolni

Az OMV az osztrák gázpiac harminc százalékát látja el, nyolcvan százalékban orosz gázból.

Magyar Nemzet
Forrás: Financial Times2023. 07. 09. 16:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az OMV osztrák olaj- és gázipari konszern vezérigazgatója szerint az OMV ezen a télen is Oroszországból fogja vásárolni a gáz nagy részét, annak ellenére, hogy a vállalat tartalék szerződéseket kötött, hogy akár teljes importigényét is fedezni tudja más forrásokból is – hívta fel a figyelmet a Financial Times brit gazdasági lap.

Alfred Stern elmondta, hogy az ukrajnai orosz invázió ellenére a vállalat nem tervez kilépni az orosz Gazprom földgázkitermelővel 2018-ban kötött és 2040-ig tartó hosszú távú szállítási szerződéséből, amelyre nem vonatkoznak az európai szankciók, noha – ahogy a Financial Times fogalmaz – Brüsszel így is szeretné  „leszoktatni a tagállamokat az orosz gázról”.

Amíg Brüsszel 2022 júniusában – néhány kivétellel – tilalmat vezetett be az orosz kőolaj unióba való behozatalára, az orosz gázszállítás terén, ami központi szerepet játszik számos ország gazdaságában, a javaslata elbukott.

Stern szerint minden ipari forrást addig használnak, amíg azok jogilag elfogadhatók.

Amíg a Gazprom szállít, addig továbbra is tőlük vesszük az adott mennyiségeket

– fogalmazott Stern a Financial Timesnak adott interjúban. Korábban pedig azt is megjegyzete, hogy az EU nem áll készen az orosz gáz embargójára. Sőt tavaly tavasszal is megerősítette, hogy amíg a jogi környezet engedi, kitöltik a szerződésük időtartamát. Mint azt Stern hozzátette, az orosz gázt ért uniós szankciók meghozatala ugyan a politikai döntéshozók feladata, azonban bizonyos források kiiktatása az árak emelkedését hozná magával – nyomatékosított.

Ugyanakkor az orosz–ukrán háború miatt az OMV visszavonta orosz befektetéseit, mondván  számukra Oroszország többé nem egy központi régió.

Az OMV az osztrák gázpiac mintegy harminc százalékát látja el, míg a gáz mintegy nyolcvan százaléka Oroszországból érkezett az elmúlt években.

A vállalat legnagyobb részvényese az osztrák állam, amelyet korábban élesen bírálták az orosz energiától való függősége miatt.

Leonore Gewessler osztrák energiaügyi miniszter a múlt hónapban úgy fogalmazott, hogy az energiaipari vállalatok továbbra sem tettek konkrétabb lépéseket az orosz gázimport csökkentéséért.

Stern azonban visszautasította az OMV „tétlenkedésének” a vádját, és felhívta a figyelmet arra, hogy véglegesítették a csővezetékes gázszállítás kapacitásáról szóló szerződéseket, valamint biztosították a Norvégiából és Hollandiából érkező cseppfolyós földgáz (LNG) szállításának lehetőségét is. Szerinte ezzel teljesítették a nem orosz gázzal kapcsolatos kötelességüket, különös tekintettel az olyan eseményekre, amikor megbízhatatlanság lépne fel az orosz gáz érkezésében – mint hozzátette, erre tavaly is volt példa.

A Financial Times arra is felhívja a figyelmet, hogy az Oroszország és Ukrajna között fennálló szállítási szerződés megszűnése miatt az Ausztriába irányuló orosz gázszállítások jövőre mindenképpen  megszakadhatnak.

Éppen ezért az OMV a román Romgazzal kötött szerződése értelmében 2027-ig üzembe helyezik a Neptun Deep gázmezőt a Fekete-tengeren. A projekt százmilliárd köbméter földgázt fog az európai piacra juttatni.

„Ezzel Románia az EU legnagyobb földgázkitermelőjévé, az OMV pedig Európa egyik legnagyobb gázelosztójává válik” – mondta Stern. Hozzátette: ezzel jelentősen hozzájárulunk az európai ellátás biztonságához.

Borítókép: Alfred Stern, az OMV osztrák olaj- és gázipari konszern vezérigazgatója  (Forrás: F&L Asia Ltd./Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.