„Magyarország prioritást élvez” – ezért látogatott az orosz miniszter Budapestre

Magyarország számunkra prioritást élvező ország – húzta alá Mihail Murasko szerdán Budapesten. Az orosz egészségügyi miniszter az ukrajnai háború kirobbanását követően az első orosz kormánytag, aki valamely európai uniós tagállamba utazott kétoldalú tárgyalásokat folytatni. Szijjártó Péterrel való egyeztetésének középpontjában többek közt a szankciók hatálya alá nem eső területeken történő együttműködés állt.

Gábor Márton
2023. 07. 05. 11:57
SZIJJÁRTÓ Péter; MURASKO, Mihail
Szijjártó Péter fogadta az orosz egyészségügyi minisztert Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A szankciós politika nyilvánvalóan leszűkíti az együttműködés mezsgyéjét, és mivel a szankciók kötelező európai szabályokat jelentenek, ezért bár van róluk véleményünk, de mi természetesen tiszteletben tartjuk őket – fogalmazott Szijjártó Péter a Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján Budapesten. Az ukrajnai háború kitörése óta most először érkezett az orosz kormány valamely tagja az Európai Unió egyik tagállamába.  

Ugyanakkor a szankciók által nem korlátozott területeken az együttműködést Oroszországgal fenntartjuk és folytatjuk, egészen egyszerűen azért, mert ez a nemzeti érdekünk és ez a magyar emberek érdeke is

− tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta, ezen területek között is kiemelt hangsúlyt kap az energetikai szektor, ugyanis a Moszkvával való energetikai együttműködés a garanciája Magyarország energiaellátási biztonságának. – Ez nem ideológiai vagy politikai kérdés számunkra, hanem a kőkemény fizikai valóság kérdése – nyomatékosított a tárcavezető.

Az új paksi atomerőmű jelenti a magyar ellátásbiztonság hosszú távú garanciáját, ezért Magyarország soha nem támogatott és nem is fog támogatni egyetlenegy a nukleáris ipart sújtó, annak működését korlátozó szankciót sem

– szögezte le Szijjártó Péter, aki arról is tájékoztatta a közvéleményt, hogy megindultak a paksi atomerőmű építési munkálatai is, ugyanis elkezdődtek a résfalazási munkák, a leendő 6-os blokk alatti föld kitermelése pedig szintén rövidesen megkezdődik.

 

Lehetetlenné válna az energiaellátás

A földgáz- és kőolajszállításokkal kapcsolatban a tárcavezető kiemelte, hogy amennyiben Magyarország feladná az Oroszországból érkező földgáz és kőolaj importjának lehetőségét, hazánk energiaellátása fizikailag válna lehetetlenné. Az energiaellátás biztosítása érdekében pedig idén már majdnem 2,5 milliárd köbméternyi földgáz érkezett a Gazpromtól. Ennek is köszönhetően a magyarországi földgáztárolókban az éves földgázfelhasználás 42 százalékának megfelelő földgázmennyiséget sikerült mostanra eltárolni, miközben Európában átlagosan a tárolókban az európai éves fogyasztás 23 százalékának megfelelő földgáz van. 

Természetesen a diverzifikációra is komoly hangsúlyt fektetünk, de mi a diverzifikációt úgy értjük, ahogy annak a definíciója van, hogy minél több forrást tudjunk bevonni a magyar energiaellátásba, és nem úgy, hogy lecseréljük egyik forrást a másikra, ami a gazdasági együttműködést illeti. Mi támogatjuk azt, hogy a szankciók által nem sújtott területeken a magyar vállalatok fenntartsák az oroszországi működésüket, pontosan ugyanúgy, ahogy a nyugati vetélytársaik teszik

– jegyezte meg Szijjártó Péter. Hozzátette: a banki, a gyógyszeripari, az egészségipari, a mezőgazdasági, az élelmiszeripari és az építőipari területen tevékenykedő magyar vállalatoknak a kormány minden támogatást megad annak érdekében, hogy a mostani körülmények közepette is sikeresen tudjanak működni az oroszországi piacon. 

 

Magyarország prioritást élvez

Mihail Murasko a sajtótájékoztatón elmondta, az orosz–magyar kereskedelmi kapcsolatok rekorderedményeket értek el azokon a területeken, amelyek nem esnek szankciók alá. 

Oroszország minden tőle telhetőt megtesz, hogy hatékonyan és időben végrehajtsa a Paks 2 projektet. Emellett pedig a gáz- és az olajszállítás is szüntelen és zavartalanul folytatódik, hiszen ezzel tudjuk biztosítani a magyar nép és Magyarország energiabiztonságát

− húzta alá az orosz miniszter. 

Lapunk kérdésére válaszolva Murasko elmondta, nem véletlen, hogy Magyarország az első uniós tagállam, ahova az orosz kormány valamely tagja ellátogatott a háború kitörése óta. 

Magyarország számunkra prioritást élvező ország. Mind gazdasági, mind kulturális értelemben. Szeretném megjegyezni, hogy a magyar kormány politikája józan, racionális. Éppen ezért az együttműködésünk is az. Szeretnénk ebben a szellemben folytatni a közös munkát

− fogalmazott a tárcavezető. 

Szintén a Magyar Nemzet kérdésére Murasko elmondta, a magyar gyógyszerek, gyógyszerkészítmények jó minősége miatt az egészségügy területén is érdekeltek az együttműködésben. Ennek előmozdítására a továbbiakban szeretnék feltérképezni a magyarországi vakcinagyártás lehetőségeit.

Támogatni fogjuk a magyar cégek munkáját Oroszországban

− húzta alá a tárcavezető.

Borítókép: Szijjártó Péter fogadta az orosz egészségügyi minisztert (Fotó: Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.