Nagyon jó hírt közölt az Energiaügyi Minisztérium

Duplájára nőtt a hazai napelemes rendszerek beépített teljesítménye 2021 végéhez képest – tájékoztatott az Energiaügyi Minisztérium kedden a Facebook-oldalán.

Forrás: MTI2024. 03. 12. 18:29
IMG_8809
20200917 Békéscsaba Napelemparkot, valamint energiatároló-rendszert építenek egy 18 milliárd forint értékű, összetett energetikai program keretében Békéscsabán, a városi sportcsarnok környékén. A beruházás – amely jelenleg is zajlik és a tervek szerint idén véget ér – alapkövét tették le ünnepélyes keretek között. Fotó: Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap Fotó: Bencsik Ádám
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közölték: 2024 februárjában is folytatódott a napenergia lendületes térnyerése Magyarországon. Az ipari naperőművek kapacitása 3478 megawattra nőtt, háztartási méretű napelemes rendszerekből pedig már közel 260 ezer működik, 2362 megawatt összteljesítménnyel.

A saját célra termelő erőművek további 260 megawattjával a teljes napenergia-kapacitás elérte a 6100 megawattot, így hat évvel az eredeti határidő előtt valóra váltak a korábbi 2030-as célszámok (6000 megawatt összteljesítmény és 200 ezer háztartási kiserőmű).

A Nemzeti Energia- és Klímaterv felülvizsgált változata ezért a következő évtized elejére 12 000 megawatt naperőművi kapacitással számol 

– tájékoztattak.

A tavalyelőtti több mint 1000 megawatt után 2023-ban is rekordmértékben, mintegy 1600 megawattal nőtt az összes napelemes beépített teljesítmény. A napenergia aránya az európai országok közül Magyarországon a második legmagasabb, 18 százalék feletti az áramtermelésben.

A 2021 végi adatokhoz képest több mint kétszeres a bővülés a naperőművi összteljesítményben, és közel van a duplázás a háztartási méretű kiserőművek darabszámában is.

A jövő a zöldenergiáé: a kormány a 75 milliárd forint keretösszegű Napenergia plusz programmal segíti a családokat a modern napelemes rendszerek telepítésében.

A mostanáig beérkezett közel 12 ezer támogatási kérelem elbírálása folyamatosan zajlik. Ezer pályázó esetében már a kedvező döntések is megszülettek, kivitelezőik az elosztói engedély birtokában megkezdhetik a napelemek és energiatárolók beszerzését, üzembe helyezését – írták.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Békés Megyei Hírlap/Bencsik Ádám)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.