Elárulta Matolcsy György, lesz-e ötvenezerforintos bankjegy

A kérdést a Mi Hazánk mozgalom képviselője tette fel a jegybankelnöknek.

2024. 04. 13. 10:28
pénz, forint, infláció, készpénz,
Illusztráció Fotó: Világgazdaság/Vémi Zoltán Forrás: Vémi Zoltán/VG
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Válaszolt Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke Novák Elődnek – írja az Index cikke alapján a Mandiner. Mint ismert: a Mi Hazánk Mozgalom képviselője „Mikor hajlandók az elinflált ötforintosokat ki-, az ötvenezreseket pedig bevezetni?” címmel szegezett kérdést a bakelnöknek.

„Magyarországon 2023. folyamán a készpénzes fizetési tranzakciók átlagértéke 3597 forint volt, még a 20 000 forintos bankjegyek forgalomban levő mennyisége is csökkent, ezért fizetési nehézséget, azonnali címletváltási problémát vonna maga után az 50 000 forintos bankjegyek bevezetése” 

– olvasható Matolcsy György válaszában, amelyet aztán bővebben is megmagyarázott: „2023-ban az előző évhez képest a 20 000 forintos bankjegyek forgalomban levő mennyisége enyhén, 0,7 százalékkal csökkent, s mindössze az 500 és az 1000 forintos címletek esetén tapasztalhattunk markáns — 5,1 százalékos, illetve 5,8 százalékos — állománybővülést.”

A jegybankelnök hozzátette: „A jegybank a forgalomban levő bankjegyek és érmék címletösszetételét a készpénzellátási lánc valamennyi szereplőjének működését figyelembe vevő, összetett szempontok alapján határozza meg, amelyben kiemelt súlyt kap a lakossági fizetési módok elemzése, illetve az egyes fizetőeszközök forgalomban betöltött szerepének vizsgálata.” 

Ennek kapcsán kijelenthető, hogy az infláció bár hatással van az egyes címletek vásárlóértékére, de a lakossági fizetési szokásokra elenyésző befolyással bírt az elmúlt közel két évben.

A jegybankelnök kifejtette, hogy a forgalomban levő fizetőeszközök címletstruktúrájának meghatározása vagy megváltoztatása nem ítélhető meg a fémárak aktuális értékét vizsgáló szűk, pillanatnyi szempontok alapján.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.