Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Sikeresen zárult a Baross Gábor hitelprogram

Közel ezer szerződést kötött az Exim Magyarország a záruló Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram keretében. A hitelprogram során a leszerződött állományból már negyvenmilliárd forintnyi folyósításra került sor – közölte a Világgazdaság.

2024. 06. 13. 13:34
Karosszériaelemek készülnek a présüzemben a 4 milliomodik Esztergomban gyártott autó alkalmából tartott sajtóbejáráson az esztergomi Suzuki-gyárban 2024. február 8-án.
Illusztráció Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbinál is kedvezőbb finanszírozási feltételeket kínáló, újranyitott Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram 200 milliárd forintos többletforrásának száz százalékára megkötötte az Exim Magyarország a hitelszerződéseket a magyar vállalkozásokkal – írja közleményében az Exim.

A hitelprogramban összesen 928 szerződéskötés történt, a leszerződött állományból pedig eddig 40 milliárd forintot folyósítottak. A források 48 százalékához a hazai kkv szektor juthat hozzá. A program nemcsak az Exim, hanem Magyarország valaha volt egyik legsikeresebb hitelprogramjai közé tartozik. Érdemben járul hozzá a gazdasági növekedés ez évi újraindításához és a versenyképesség további növeléséhez, aminek köszönhetően jövőre 4,1 százalékra emelkedhet a gazdasági növekedés üteme.

Az Exim Magyarország január 15-től fogadta be újra a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram kérelmeit. Az immár kizárólag beruházási célú hiteltermékeket a múlt évhez hasonlóan hatalmas érdeklődéssel keresték a hazai vállalkozások. A 200 milliárd forint többletforrással megnövelt program keretének egészét lefedték február közepére a hitelkérelmek. 

Mára a szerződések 100 százalékát megkötötte a magyar vállalatokkal az Exim.

Négy hónap alatt az újranyitott hitelprogramon belül összesen 928 szerződés született, teljesen kimerítve az említett többletforrást. A magyar vállalkozások 114 beruházási hitelszerződést írtak alá közel 165 milliárd forint összértékben, és 814 lízingszerződést közel 40 milliárd forint összértékben.

A szerződött ügyletek 47 százalékára már folyósították a pénzt az igénylőknek.

A program szerződéseinek 93 százaléka euró alapú hitelre szól. Az ügyfelek 48 százaléka a kkv szektorból kerül ki, döntően Közép-Magyarországról. A szerződött hitelkérelmek 97 százalékát az Exim által refinanszírozott banki partnereken keresztül fogadták be.

„A Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram az Exim Magyarország 30 éves történetének egyik legkiemelkedőbb mérföldköve, összesen 1200 milliárd forinttal támogattuk a magyar vállalatok fejlődését és beruházásaik ösztönzését. A program sikere egyértelmű, hiszen a kezdetektől fogva látható volt, hogy óriási az igény a kedvezményes finanszírozási lehetőségek iránt. Tavaly március és december között az új vállalati hitelszerződések 28 százalékát, 868 milliárd forintot a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram keretében szerződött hitelek adták” – idézi a közlemény Berta Adriennt, az Exim Magyarország üzleti vezérigazgató-helyettesét. A többletforráshoz újabb 279 vállalat jutott hozzá.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.