Folytatódik minden idők egyik legsikeresebb kormányzati hitelprogramja

Döntött a kormány, újabb keret nyílik a vállalkozások megerősítésére.

2023. 12. 28. 8:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar vállalkozások megerősítése és teljesítményük növelése érdekében a kormány arról döntött, hogy további kétszázmilliárd forintos keret biztosításával 2024. július 1-jéig tovább folytatja a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogramot. Ezzel összességében 1200 milliárd forintot biztosít a kormány a kezdeményezésen keresztül a gazdaságnak – ismertette a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

A tárca kiemelte: a kormány visszaszorította az inflációt, 2024-ben pedig helyre fogja állítani a gazdasági növekedést. A cél az, hogy jövőre a magyar gazdaság újra dinamikusan, négy százalékkal növekedjen. Ebben kulcsfontosságú a fogyasztás helyreállítása, a beruházási ráta GDP-hez
mért szintjének 25 százalék fölött tartása és a munkaerőpiaci aktivitás további fokozása. 

A fogyasztás, így a kereslet csökkenésével párhuzamosan a belgazdaság teljesítményére érzékeny ágazatok beruházási teljesítménye 2023-ban visszaesett, ezért szem előtt tartva a versenyképességet, 2024-ben támogatni kell a beruházások helyreállítását. Ezt a célt szolgálja a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram folytatása is, amely egyúttal a munkahelyek megvédéséhez és a gazdasági növekedés bővüléséhez is hozzájárul.

A nemzetgazdasági szempontokat szem előtt tartva a kétszázmilliárd forintos keret a termelő és szolgáltató tevékenységhez kapcsolódó beruházásokra, magyar vállalatok külföldi kifektetéseire, továbbá logisztikai, szállítmányozási és termelőeszközök finanszírozására lesz felhasználható. A hitelprogram folytatása során kiemelten támogatandók az alábbi gazdasági
szektorok: 

– élelmiszeripar

– építőipar, 

– telekommunikáció,

– gyógyszergyártó szektor,

– turizmus és vendéglátás,

– autóipari beszállítók,

– logisztika, valamint

– a zöld ipart és energiahatékonysági átállást segítő beruházások

A Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram folytatása során a kormány még kedvezőbb kamatokat biztosít a hazai vállalkozásoknak, ami a jelenlegi kamatkörnyezetben jelentős segítséget jelent számukra.

A program keretében forinthitel esetében ötszázalékos, euró alapú hitel esetében háromszázalékos szinten lesznek elérhetők a források.

A kormány a munkahelyek, valamint a beruházás- és exportalapú gazdaság védelme érdekében 2023. február 1-jén indította el a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogramot. Ennek keretein belül beruházási-, forgóeszköz- és zöldhitel volt igényelhető.  Forrásai a magas kamatkörnyezetben rendkívül kedvező, a futamidő végéig fix kamat mellett voltak elérhetők 2023-ban, forint hitel esetén jellemzően legfeljebb hatszázalékos, euró hitel esetében pedig legfeljebb 3,5 százalékos szinten. A hitelprogram rövid időn belül rendkívüli érdeklődést váltott ki, így a vállalkozások megnövekedett hiteligényére tekintettel az eredetileg meghirdetett hétszázmilliárd forintos hitelkeretet a kormány ezermilliárd forintra emelte. Jelenleg a szerződött
ügyletek összege meghaladja a 950 milliárd forintot, miközben a folyósítások értéke már elérte a hétszázmilliárd forintot – írta a minisztérium.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.