Az OECD-ben nőtt az infláció májusban

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országokban májusban átlagosan 5,9 százalékra gyorsult a fogyasztói árak éves növekedése az áprilisi 5,7 százalékról.

2024. 07. 09. 13:38
A kötelező akciózás egy évig tartott, elérte a célját, az árverseny viszont megmarad az árfigyelőnek köszönhetően Fotó: Lakatos Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A párizsi székhelyű szervezet honlapján kedden közzétett adatok szerint májusban a 38 OECD-ország közül 18-ban gyorsult és 13-ban lassult az infláció.

Az OECD-ben éves összevetésben az energiaárak 2,5 százalékkal nőttek májusban az áprilisi 0,1 százalékos csökkenést követően. Az élelmiszerárak növekedése áprilishoz hasonlóan májusban is 4,8 százalék volt.

Az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított májusi maginfláció 6,1 százalék volt az áprilisi 6,2 százalék után.
Az infláció a G7-országokban 2,9 százalék volt májusban, áprilishoz hasonlóan, míg a G20-országokban az áprilisi 7,1 százalékról 7,3 százalékra emelkedett májusban éves összevetésben.

Az eurózónában az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) az áprilisi 2,4 százalékról májusban 2,6 százalékra változott, a maginfláció pedig 2,7 százalékról 2,9 százalékra gyorsult. 

A júniusi előzetes adatok azt mutatták, hogy az eurózóna inflációja 2,5 százalékra lassult.

Az OECD-ben tavaly átlagosan 6,9 százalékos inflációt mértek a 2022. évi 9,5 százalék után. A lassulásban döntő szerepe volt annak, hogy éves átlagban 0,9 százalékkal csökkent az energiaár a 2022. évi 29,6 százalékos növekedéssel szemben. Tavaly az élelmiszerek átlagos drágulása 10,5 százalék volt a 2022. évi 13,2 százalékot követően. Az OECD-ben az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció tavaly átlagosan hét százalék volt az egy évvel korábbi 6,7 százalék után.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Lakatos Péter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.