Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Jóval többet költöttünk idén májusban, mint egy éve

Ötödik hónapja töretlen a fogyasztás bővülése.

2024. 07. 05. 8:40
Carts,For,Customers,In,Supermarket,In,Thailand., bevásárlókocsi, bevásárlás, vásárlás, üzlet, kocsi
Illusztráció Fotó: John Stocker
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Májusban 3,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos időszakához képest, így az év első öt hónapjában éves alapon összességében 2,7 százalékkal bővült a fogyasztás – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatközléséből. 

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye ezzel kapcsolatban további pozitívumként említi, hogy májusban az előző évhez képest az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 6,3 százalékkal bővült, ezen belül élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 6,8 százalékkal emelkedett.

Ez azt jelenti, hogy májusban csak az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 789 milliárd forintot, azaz közel ötvenmilliárd forinttal többet költöttek a családok, mint tavaly. 

Az év első öt hónapját tekintve az ilyen üzletek forgalma elérte az 3690 milliárd forintot, mely közel kétszázmilliárd forintos emelkedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest.

A kiskereskedelmi forgalom bővülésében fontos szerepet játszott az infláció összeomlása és a reálbérek dinamikus növekedése, amelyek a fogyasztói bizalom erősödésével együtt fokozatosan oldják az óvatossági motívumot.

A kormány az infláció alacsony szinten tartása és a kiskereskedelmi forgalom további növekedése érdekében elkötelezett a kiskereskedelemben megindult piaci verseny élénkítése mellett, ezért továbbra is működteti az online árfigyelő rendszert, amely hozzájárult, hogy az élelmiszer-infláció mindössze egy százalékra csökkenjen – hívja fel a figyelmet az NGM közleménye.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.