A versenyképességi fordulathoz pénz kell

Az Európai Uniónak fel kell vennie a küzdelmet az Egyesült Államokkal és Ázsiával szemben.

2024. 10. 07. 15:11
Illusztráció Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Európai Uniónak fel kell vennie a küzdelmet az Egyesült Államokkal és Ázsiával szemben, ezért új versenyképességi paktumra van szükség, amely a soros magyar uniós elnökség napirendjének középpontjában áll – mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) nagyköveteinek informális találkozóján.

A versenyképességi fordulathoz jelentős pénzügyi források szükségesek, mert a versenytársak hat-hét százalékos költségvetési hiány vállalásával támogatják gazdaságaikat. Az unión belül eközben a fiskális dominancia határozza meg a működést, holott a maastrichti kritériumokhoz való túlzott ragaszkodás a jelenlegi kihívások és a versenyképességi hiányosságok idején jelentős versenyhátrányt okoz. Kulcskérdés, hogy a versenyképesség javítására szánt források miként állnak rendelkezésre és azok elosztása felett ki dönt. 

– A Draghi-jelentés, amely pontosan meghatározta a versenyképességi problémákat és lehetséges intézkedéseket, a megoldást a föderalizmus megerősítésében és a közös hitelfelvételben látja. Ezt hazánk elutasítja, hiszen az Európai Unió politikai elvek szerint osztaná szét a forrásokat, ezért a szükséges pénzügyi eszközöket nemzetállami szinten kell előteremteni, ezt kell segítenie az uniónak – tette hozzá Nagy Márton.

A tárcavezető mindemellett kiemelte, hogy a kínai gyártású elektromos járművek ellen kivetett védővám hatalmas csapást jelent az európai gazdaság, különösen a német autóipar számára. Ezt a megosztó döntést öt tagállam – Németország, Magyarország, Szlovákia, Szlovénia és Málta – is ellenezte, miközben tizenkét ország tartózkodott. Mindez erős megosztottságot mutat az unión belül. A miniszter külön hangsúlyozta, hogy az intézkedés kereskedelmi hidegháborúhoz vezet, ezért a kivetett vámok hosszú távon is negatívan hatnak majd az unió gazdaságára és versenyképességére.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.