Francia eladótól érkezik fűtőelem a paksi atomerőműbe

Magyarország a nukleáris termelésre is kiterjeszti az energetikai diverzifikációt.

2024. 10. 25. 16:04
Illusztráció Fotó: Móricz Sabján Simon
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Francia eladótól érkezik fűtőelem 2027-től a paksi atomerőmű üzemanyag-ellátására a most aláírt megállapodás szerint. Az eladó Framatome-nak többéves tapasztalata van az orosz tervezésű atomreaktorokba szükséges üzemanyag gyártásában. Az egyezséggel Magyarország a nukleáris termelésre is kiterjeszti az energetikai diverzifikációt és tovább erősíti energiaszuverenitását – hangzott el az aláírás alkalmából tartott tegnapi sajtótájékoztatón. 

Mint ismertették, az MVM Paksi Atomerőmű több mint negyven éve termel olcsón, tisztán és biztonságosan villamos energiát. Ezzel a nemzetközi energiaválságban is hozzájárult a rezsicsökkentés fenntartásához. 

A hazai áramtermelés felét biztosítja, a fogyasztás 36 százalékát fedezi, ezzel megkerülhetetlen a szerepe a hazai családok és vállalkozások ellátásbiztonságának garantálásában, a klímavállalások teljesítésében.

Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára a Világgazdaság tudósítása szerint elmondta, hogy 2027-től új szerződés alapján jut hozzá az erőmű a fűtőelemekhez. Az addig eltelő időszakban az atomerőmű a meglévő készletét használja, akkortól pedig azt, amelyet a Framatome szállít. 

A megállapodás hosszú távra szól, vagyis a létesítmény üzemidő-hosszabbításának éveire is. Magyarország és a Framatome között az atomenergia területén már régóta fennálló kapcsolat és együttműködés teremtette meg a most megkötött szerződés alapjait. A több mint 18 ezer alkalmazottal és 65 évet meghaladó szaktudással rendelkező Framatome a helyi leányvállalatán, a Framatome Kft.-n keresztül jelen van Magyarországon. 

A francia társaság a közelmúltban a térség más atomerőműveivel is eljutott az üzemanyag-ellátási megállapodás különböző fázisaiba. Sorozatos sikerei mögött az áll, hogy megbízói az addigi orosz gyártótól, a TVEL-től való függés csökkentése érdekében rendelnek vagy terveznek rendelni tőle üzemanyagot. Csakhogy tavaly a TVEL és a Framatome létrehozott egy vegyesvállalatot éppen a közép- és kelet-európai szovjet (orosz) fejlesztésű és gyártású VVER reaktorok üzemanyag-ellátására. A termelés a Framatome németországi gyárában, Lingenben folyna. A European Hexagonal Fuel SAS nevű vegyesvállalat az év eleji bejelentés szerint orosz lincenc alapján dolgozna. Tehát ettől az új vállalkozástól érkezhet majd az új atomerőművi üzemanyag.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.