Még másfél hétig lehet pályázni az Európai hulladékcsökkentési hétre

Az élelmiszer-pazarlás lesz az idei Európai hulladékcsökkentési hét fókuszában. Az eseményre november 6-ig lehet pályázni akciókkal, öt kategóriában várja a jelentkezéseket a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.

2024. 10. 27. 10:48
Egy dolgozó élelmiszert pakol a Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszerbank raktárában Debrecenben 2018. november 8-án, az átadás napján.
Illusztráció Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

November 6-ig lehet pályázni akciókkal a november 16. és 24. között rendezendő Európai hulladékcsökkentési hétre, amelynek fő témája az élelmiszer-pazarlás lesz – közölte az Energiaügyi Minisztérium vasárnap az MTI-vel.

A 16. eseményre elsősorban olyan akciókat várnak, amelyek középpontjában az élelmiszer-fogyasztás ökológiai lábnyomának csökkentése, az élelmiszer-maradványok újrafelhasználása, újrahasznosítása áll, valamint fenntarthatóságra és ismeretszerzésre sarkallnak – írták a közleményben.

A kormány a körforgásos gazdaságra történő mihamarabbi átállás érdekében tavaly júliustól új hulladékgazdálkodási rendszert és kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert vezetett be az országban. Ezt követően 2024 elejétől elindult Magyarországon a kötelező visszaváltási rendszer és a biohulladék elkülönített gyűjtése is, ami biztosítja, hogy a hasznosítás eredményeként a természetes szervesanyag-körforgásba minél nagyobb tisztaságú anyag kerülhessen vissza, és csökkenjen a hulladéklerakókban a települési hulladék biológiailag lebomló tartalma – idézi a közlemény Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkárt.

Az államtitkár kiemelte:

az Európai Unióban évente egy főre vetítve 132 kilogramm élelmiszer-hulladék keletkezik, ugyanakkor mintegy 37 millió ember csak minden második nap engedheti meg magának azt, hogy minőségi ételt fogyasszon, ezért került az idei akció fókuszába az élelmiszer-pazarlás, amelynek kezelésében Magyarország is elkötelezett. 

A 2009-ben indított kezdeményezés során az abban részt vevő országokban egy héten keresztül az önkéntesek saját ötleteikkel hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladék keletkezésének megelőzésére, a keletkezett mennyiség csökkentésére, a termékek újrahasználatára, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára. Magyarország idén már 11. alkalommal csatlakozik az akcióhoz, amely az Energiaügyi Minisztérium támogatásával valósul meg. 

Az akcióhét hazai koordinátora idén a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. A pályázatra öt kategóriában –magánszemélyek, oktatási intézmények, civil szervezetek, közigazgatási szervek, hatóságok és gazdálkodó szervezetek – lehet jelentkezni november 6-ig a https://szelektalok.hu/ewwr-2024-fooldal/ oldalon. A korábbi évekhez hasonlóan a fókusztémán kívül, egyéb jó gyakorlatokat bemutató projektek regisztrálására is van lehetőség, és a legjobb akciók a hazai és a nemzetközi versenyen mérkőznek meg – írta a minisztérium.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.