Nagy István: meg kell őriznünk és meg kell erősítenünk a vidéki életformát

A magyar agrárium gerincét a kis gazdaságok alkotják.

2024. 10. 15. 18:07
Nagy István agrárminiszter Fotó: MTI/Kiss Dániel
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon azért támogatjuk kiemelten a fiatal gazdálkodókat, hogy a vidéki életformát megőrizzük és a biztonságos élelmiszer-ellátást megerősítsük – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki kedden, Rómában egyeztetett Qu Dongyuval, az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) főigazgatójával a tárca közleménye szerint.

A tájékoztató szerint a megbeszélésen a tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar agrárium gerincét a kis gazdaságok alkotják, melyek sajátossága, hogy egyszerre vállalnak szerepet a növénytermesztésben és az állattenyésztésben. Emellett hatalmas szerepük van a táj megművelésében, a biodiverzitás fenntartásában és a helyi értékek megóvásában. A miniszter példaként említette a hazai termelői piacokat is, melyek fontos értékesítési lehetőséget kínálnak ezeknek a termelőknek. 

Nagy István a találkozón a globális élelmezésbiztonság kapcsán kitért arra is, hogy erkölcsi kötelességünk segítséget nyújtani azoknak, akik éheznek. Ott, ahol bőség van, mindent meg kell tenni az élelmiszerpazarlás visszaszorítása érdekében. 

Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy az ellátási lánc minden szintjén jelentősen csökkentsük az élelmiszerhulladék mennyiségét 

– tette hozzá. A tárcavezető arról is beszélt, hogy az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) közreműködésével 400 diák részesül ösztöndíjban hazánkban. Ezek a tanulók a Magyarországon töltött tanulmányi idejük alatt, az ismeretek elsajátítását követően hazavihetik majd azt a tudást, amivel sokat tehetnek a biztonságos élelmiszer-ellátás érdekében. Hangsúlyozta, a segítséget oda kell vinni, ahol szükség van rá. Magyarország ezért számos programot valósít meg például Afrikában, ahol Ugandában és Csádban vetőmaggal, Kenyában pedig mintafarmmal támogatja a helyi agrárium megerősítését és a nélkülözés felszámolását – fűzte hozzá a miniszter.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.