Nagy István: Fenn kell tartanunk a gazdák versenyképességét

Közösen kell képviselnünk az érdekeinket és együttesen kell megszólalnunk Brüsszelben a gazdák versenyképességének és a régió élelmezésbiztonságának védelme érdekében – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, a V4-ek és Bulgária, valamint Románia agrárminisztereinek poznani találkozóján csütörtökön.

2024. 09. 26. 13:42
Illusztráció Fotó: Szabad Föld/Németh András Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az árvízi helyzet kezeléséről, a közös agrárpolitika tapasztalatairól, a biomassza energetikai célú felhasználásáról és a húszéves európai uniós tagság mérlegéről tárgyaltak a visegrádi országok, illetve Bulgária és Románia agrárminiszterei Poznańban – közölte az Agrárminisztérium. Az egyeztetésen Nagy István arra az időjárás okozta anomáliára hívta fel a figyelmet, hogy amíg hazánk nyugati fele az árvízzel küzdött, addig a keleti felében az aszály okozott gondot a gazdáknak. A szélsőséges időjárás jelentette kihívások egyre gyakrabban követik egymást. 

Nagy István hangsúlyozta, egyensúlyt kell találni a fokozódó társadalmi elvárások, a fenntarthatósági kérdések és a KAP alapfeladatai között 
Fotó: AM/Pelsőczy Csaba

A nehézségek megoldása érdekében közösen kell gondolkodnunk, a jó gyakorlatokat pedig meg kell osztanunk egymással – tette hozzá. 

A miniszter elmondta, a vízzel gazdálkodnunk kell és áradáskor tározókba kell juttatni, ennek érdekében pedig fejlesztések végrehajtása szükséges. Egy másik megoldás a talajaink állapotának javítása, hogy minél több vizet legyenek képesek magukban elraktározni. 

Harmadrészt pedig közösen kell fellépi az Európai Unóban a természet okozta károk és válsághelyzetek kezeléséhez szükséges források, mechanizmusok kidolgozásában. A pénzügyi segítségnyújtást fel kell gyorsítani – tette hozzá.

A tárcavezető a találkozón elmondta, a közös agrárpolitika komoly perspektívát jelent a gazdálkodók számára, hiszen a versenyképesség, a fenntarthatóság és a generációváltás támogatása kapcsán fontos elemeket tartalmaz, ugyanakkor sokszor ijesztő mértékű adminisztratív teherrel jár. Ez pedig egyrészt gátolja a KAP eszközeinek hasznosulását, végső soron pedig késlelteti a támogatások kifizetésének időpontját, amin változtatni kell. Nagy István hangsúlyozta, egyensúlyt kell találni a fokozódó társadalmi elvárások, a fenntarthatósági kérdések és a KAP alapfeladatai között. Ebben a változó geopolitikai helyzetben nem elég csupán a kiszámítható jövedelemtámogatásokat biztosítani a gazdálkodók számára, hanem nagyobb figyelmet kell fordítanunk a kockázat- és válságkezelési eszközökre, valamint az azokhoz történő rugalmasabb hozzáférésre is. Nem véletlen, hogy a magyar uniós elnökség homlokterében a gazdaközpontú agrárpolitika áll – hangsúlyozta a miniszter a távirati iroda ismertetése szerint.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.