Stabil növekedés indulhat a kiskereskedelmi szektorban

A fogyasztás szerkezete átalakult, a szolgáltatások felé tolódott, és ez globálisan is látszik.

2024. 10. 08. 19:43
Illusztráció Fotó: Vémi Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az utóbbi hónap adata biztató abból a szempontból, hogy elindulhat egy stabil növekedés a kiskereskedelmi szektorban – mondta Suppan Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vezető közgazdásza kedden az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kiskereskedelmi adatait értékelve.

A KSH hétfőn közölte, hogy augusztusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat alapján 3,2, naptárhatástól megtisztítva 4,1 százalékkal nőtt 2023 augusztusához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 7,5, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 2,9 százalékkal nőtt, az üzemanyag-kiskereskedelemben 1,2 százalékkal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított mutatója.

Suppan Gergely kiemelte, hogy a fogyasztás szerkezete átalakult, a szolgáltatások felé tolódott, és ez globálisan is látszik. Kifejtette, hogy a koronavírus-járvány után az emberek pótolni szeretnék a járvány alatt kimaradt utazásokat, nyaralásokat, ezért áruk helyett egyre inkább szolgáltatásokra költenek.

Hozzátette: az áruforgalom is elkezdett visszarendeződni, az látszik, hogy az elhalasztott fogyasztás növeli a keresletet a tartós fogyasztási cikkek iránt.

Suppan Gergely kitért arra, hogy az év eleje óta mintegy tíz százalékkal nőttek a reálbérek, és a tartós realbér-növekedés ösztönzi az embereket arra, hogy elkezdjenek fogyasztani. A Nézőpont Intézet kutatására hivatkozva elmondta, az emberek nagyobb értékű cikkekre is egyre inkább hajlandóak költeni.

Az NGM vezető közgazdásza felidézte, hogy az uniós irányelv szerint a tagállamoknak a medián vagy az átlagbérhez kell közelíteniük a minimálbéreket.

– Magyarországnak 2027-re kell eljutnia arra a szintre, hogy a minimálbér felzárkózzon az átlagbér 50 százalékára, így várhatóan a minimálbér-emelések átlagosan két számjegyűek lesznek – jelezte.

– A kormány a jövedelempolitikájával segíti a háztartásokat, szeretné elérni, hogy a társadalom alsó jövedelemosztálya is felzárkózzon, többet tudjon fogyasztani. Ennek hangsúlyos része lesz a családi adókedvezmény kibővítése a következő egy-két évben – tette hozzá.
 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.