Új, 181 milliárd forintos forrás nyílik kis- és közepes vállalatoknak

Októberben több vidéki nagyvárosban (Veszprém után Győr, Miskolc, Szeged, Pécs, Debrecen) is első kézből kaphatnak információkat a vállalkozók az elmúlt évek legnagyobb, kkv-knak szóló innovációs támogatási programjáról: a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program, a Ginop plusz két felhívásában 75 és 106,88 milliárd forintnyi pályázati pénz érhető el.

2024. 10. 14. 12:59
Illusztráció Fotó: Shutterstock Forrás: Világgazdaság
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország hatékonyabb működéséhez szükség van arra, hogy a hazai vállalkozások innovációs képessége erősödjön. A Mario Draghi volt olasz miniszterelnök által a közelmúltban kiadott jelentés rávilágított, hogy Európa versenyképességi kátyúban van: az ötven legkiválóbb technológiai vállalatból csupán négy van az Európai Unióban, ráadásul míg 1995-ben az Amerikai Egyesült Államok munkatermelékenységének 95 százalékát teljesítették az európai országok, mostanra ez az érték nyolcvan százalékra esett vissza.

– A magyar kormány innovációs stratégiája, a Neumann János-program kijelölte, hazánk mely területeken válhat még versenyképesebbé. A gyógyszeripar, az orvos-egészségtudomány, a zöldátállás, az agrárium, illetve a digitalizáció területén Magyarország már most is világszínvonalú termékekkel, technológiákkal és szolgáltatásokkal van jelen, ezt azonban tovább kell erősítenünk. A Ginop Plusz-pályázatok egyik célja, hogy minél több kkv tudjon kilépni a nemzetközi piacra, vagyis hogy exportképessé váljanak. A másik törekvés pedig az, hogy a vállalkozásaink minél nagyobb része innováljon – emelete ki a pályázatok kapcsán Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára, a Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) vezérigazgatója.

A 2024. október 29-től elérhető, 75 milliárd forint keretösszegű, A kkv-k innovációs képességének támogatása című felhívásban termelési, gyártási folyamatinnovációs tevékenységekkel, marketing- és/vagy értékesítési innovációs tevékenységekkel, szervezeti innovációs tevékenységekkel (például adminisztratív és menedzsmentfejlesztés), valamint logisztikai innovációs tevékenységekkel lehet pályázni. A vissza nem térítendő támogatásra 3–49 fő közötti dolgozói létszámmal működő kkv-k jelentkezhetnek minimum húsz-, maximum ötvenmillió forint értékben.

A 2024. november 13-tól elérhető, 106,88 milliárd forint keretösszegű Fókuszterületi innovációs projektek támogatásában újdonságtartalommal rendelkező termék, technológia, szolgáltatás fejlesztésével és előállításával lehet pályázni. Vissza nem térítendő támogatás igényelhető kísérleti fejlesztésre, ipari (alkalmazott) kutatásra és kutatás-fejlesztési projektet támogató tevékenységekre is (például hardver és szoftver beszerzése, projektmenedzsment, iparjogvédelmi oltalomszerzés) minimum háromszáz-, maximum nyolcszázmillió forint értékben. Pályázni olyan, háromszázmillió forintos árbevétellel rendelkező cégek tudnak, amelyek foglalkoztatotti létszáma legalább 12 fő.

Az érdeklődő cégek október folyamán több vármegyeszékhelyen is tájékozódhatnak a támogatás részleteiről a NIÜ, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Innovációs Szövetség együttműködése révén, a Nemzeti Fejlesztési Központ részvételével megvalósuló eseményeken. Veszprém után Győrben, Miskolcon, Szegeden, Pécsett és Debrecenben a helyi iparkamarák által szervezett eseményeken mutatják be az illetékes szakemberek a pályázatokat. További információk itt érhetők el.

Azon vállalkozások, amelyek érdeklődnek a Ginop Plusz pályázatok iránt, további, ingyenesen elérhető segítséget kaphatnak a Nemzeti Innovációs Ügynökségtől. Innovációs folyamataik erősítésében az Impulse, külpiacra lépésükben az Xpand program nyújt számukra támogatást.
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.