Aki hamar munkába áll, jutalmat kap

A frissen végzett diákok sürgős munkaerőpiaci elhelyezésével enyhítenék Romániában az egyre fokozódó munkaerőhiányt. Ezért Bukarest a középiskola vagy egyetem padjaiból kikerülő fiatalokat többféle támogatással is buzdítaná a mihamarabbi munkavállalásra.

2019. 06. 23. 6:45
null
Sok fiatal él a lehetőséggel, olyanok is, akik továbbtanulnak az egyetemeken Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI/Czeglédy Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Garantált állami pénzsegéllyel és egészségbiztosítással is igyekeznek rábírni a frissen végzett romániai diákokat, hogy minél gyorsabban helyezkedjenek el a munkaerőpiacon. Amennyiben a fiatalnak sikerül azonnal vagy nagyon hamar munkát találnia, 1500 lejes (hozzávetőleg 105 ezer forint) támogatásra is jogosult. A romániai nettó minimálbért meghaladó összeget két részletben folyósítják, az összeg első felét a munkába álláskor kapja meg a fiatal, a másik felét pedig a munkaviszony első évének letelte után. Ha nem tanul tovább, illetve elhelyezkednie sem sikerül, akkor a pályakezdő fél éven át havi 250 lejes munkanélküli-segélyben részesül.

A román kormány a munkaadói oldal hajlandóságát is igyekszik ösztönözni, egy 2018. júliusi kormányrendelet értelmében az alkalmazó egy éven át havi 2250 lejes támogatást kap, a megyei munkaerő-ügynökségek költségvetési keretének kimerüléséig. Ennek „veszélye” azonban csak a magas foglalkoztatási rátával rendelkező megyékben reális.

A támogatásra való jogosultság elnyerésének folyamata azzal kezdődik, hogy a frissen végzett középiskolásoknak és egyetemistáknak regisztráltatniuk kell magukat a megyei ügynökségnél. Ez előfeltétele annak is, hogy további kedvezményekben is részesülhessenek az érintettek. Sok fiatal számára jelent fontos segítséget a havi 250 lejes munkanélküli-segély, és az azzal járó egészségbiztosítás, a tanulói jogviszony megszűnése ugyanis a biztosítotti státus azonnali megváltozását is jelenti, azt követően az iskolapadból kikerülő fiatalok esetleges orvosi ellátását már egyetlen intézményi rendszer sem biztosítja. Ezért aztán egyre többen élnek a segély lehetőségével, közöttük sokan olyanok is, akik ősztől továbbtanulnak egyetemen vagy főiskolán, a közbeeső két és fél hónapra viszont elveszítik egészségügyi biztosítotti minőségüket.

Sok fiatal él a lehetőséggel, olyanok is, akik továbbtanulnak az egyetemeken
Fotó: MTI/Czeglédy Zsolt

A munkanélküli státushoz nem szükséges diplomát szerezni, csak a tanulmányok befejezését igazoló dokumentumokat kell bemutatni. A szakiskolát végzettek számára a szakmai gyakorlat befejeztével, a pótvizsgára kényszerülőknek pedig a sikeres évzárást követően kezdődik a támogatott periódus. A regisztráltak nem csak a fél éven át tartó segélyben részesülnek, a munkaerő-ügynökségek ez idő alatt igyekeznek munkahelyet is keresni nekik. A fiatalok kötelesek havonta jelentkezni az ügynökségnél, láttamoztatni a munkanélküli-azonosító kartont, illetve jelentkezni abban az esetben is, ha a hivatal végzettségüknek, érdeklődésüknek megfelelő állást tud ajánlani. Ugyanakkor részt vehetnek ingyenes átképzési tanfolyamokon is, ahol akár egy vadonatúj szakma alapjaival ismerkedhetnek meg.

Idén Romániában körülbelül 650 500 középiskolás jutott el a tanév végéig – cirka 4,5 százalékuk magyar nyelven tanult –, ami az egy évvel korábban regisztráltak számához képest 3,4 százalékos csökkenést jelent. A tapasztalatok szerint a végzősök egy része már az iskolapadból kikerülve munkahelyet talál, ezért nem veszi igénybe az állami támogatási lehetőséget. Mások egyetemre készülnek, ennek következtében nem kerülnek be a nyilvántartásba. Holott nyári idénymunkákra is nyílik lehetőség, a munkaadók rendszerint a vakáció kezdete után jelzik, milyen munkakörökben, illetve hány fiatalt szeretnének foglalkoztatni. Ezekre a helyekre az ügynökségek elsősorban a regisztrált munkanélkülieket ajánlják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.