Hatósági vizsgálat indul a Tescónál?

A megyei kormányhivatal ellenőrei jelentek meg tegnap a Tesco áruházlánc győri irodaközpontjában, hogy a társadalombiztosítási kifizetőhelyként működő vállalatnál helyszíni szemlét tartsanak — értesült a Magyar Nemzet. A hatóság emberei — cikkünk nyomán — arra voltak kíváncsiak, valóban leállt-e a kifizetőhely működése, vagyis nem az előírások szerint zajlik a feladatok ellátása. A Tesco közölte: tegnap, azaz a tervezettnél egy nappal korábban elutalta a januári fizetéseket.

2019. 02. 07. 5:45
null
Az áruházlánc győri irodaközpontjában a tárgyaló felek egyelőre nem enyhítenek álláspontjukon Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megjelentek tegnap délelőtt a Tesco Győrben üzemelő központi irodájában az illetékes megyei kormányhivatal társadalombiztosítási és foglalkoztatási főosztályának képviselői, hogy helyszíni szemlén győződjenek meg arról, a kedden bejelentett sztrájk miatt valóban leállt-e a vállalatnál a foglalkoztatással kapcsolatos társadalom- és egészségbiztosítási feladatok ellátása – tudta meg a Magyar Nemzet.

Információink szerint a hivatal illetékesei a szemlén kívül nem végeztek egyéb ellenőrzést, nem kértek hivatalos dokumentumokat vagy betekintést a munkavállalókkal kapcsolatos ügyekbe.

Az áruházlánc győri irodaközpontjában a tárgyaló felek egyelőre nem enyhítenek álláspontjukon
Fotó: Mirkó István

Ám, mivel jogszabály határozza meg a biztosítottakkal kapcsolatos kötelezettségeket, illetve a megyei hivatal köteles jelentést tenni a kialakult helyzetről a fővárosi kormányhivatalnak, elképzelhető, hogy miután meggyőződtek a tevékenység szüneteléséről, vizsgálat indul az áruházláncnál annak kapcsán, megfelel-e a kifizetőhely a törvényes működés előírásainak.

Ezt az indokolhatja, hogy a győriek sztrájkja miatt egyebek mellett kifizetőhelyi elszámolások, bevallások és kötelező adatszolgáltatások maradhatnak el a Tescónál.

A győri bérszámfejtők, akik kivétel nélkül csatlakoztak az egységes tiltakozáshoz, tegnap a teljes munkaidejük alatt, 8 és 16 óra között folytatták a törvényes munkabeszüntetést, amelyhez több támogató üzenetet is kaptak kollégáiktól. Lapunknak a sztrájkbizottság jelezte: addig tart a sztrájk, amíg nem jutnak megállapodásra a munkaadó nem teljesíti a követeléseiket.

Úgy értesültünk, a multicég jövő hétfő reggelre kezdeményezett újabb megbeszélést a sztrájkbizottsággal. Így addig áll a munka Győrben, azonban az érintettek egyelőre nem szándékoznak enyhíteni a leépítés előtt állók elvárásain.

Az áruházlánc 17 és fél ezer munkavállalója eközben tegnap – egy nappal a menetrendszerű folyósítás előtt – kézhez kapta januári bérét, ehhez a győri bérszámfejtők helyett egy külsős csapatot mozgósítottak.

A vállalat megkeresésünkre úgy fogalmazott: határozott szándékuk, hogy támogassák a változásban érintett munkatársakat, ezért a győri bérszámfejtőknek a törvényi előírások teljesítésén felül további jelentős pénzügyi juttatási csomagot ajánlottak fel.

– A Tesco csalódott, hogy az ajánlat ellenére a sztrájkbizottság a dolgozók érdekeit szem előtt tartó további egyeztetés helyett a sztrájk mellett döntött. Ezzel együtt a Tesco tiszteletben tartja a bizottság sztrájkhoz való jogát – szögezték le, megjegyezve: folytatni kívánják a tárgyalásokat, mert nagyra értékelik a győri kollégák szakértelmét. Mint írták, tisztában vannak a különleges körülményekkel, amelyekkel a bér- és tb-számfejtési feladatok Győrből Budapestre történő áthelyezése jár.

Úgy tudjuk, a cég azt ajánlotta fel a sztrájkolóknak, hogy február elsejétől a havi alapbérük másfélszeresét fizetik ki nekik a távozásukig, a sztrájkbizottság azonban az összeg dupláját kéri állandó juttatásként alapbér formájában, egészen addig, amíg a felmondási idejük véget nem ér.

A bérszámfejtők azt is szeretnék elérni, hogy az egyenlő bánásmód elvét is figyelembe véve mentesítsék őket a munkavégzés alól, és megegyeznének a távozásuk menetrendjéről is.

A követelések között több választható lehetőség szerepel a munkaadónak, amelyek a munkaviszonynak a felmondási idő végéig szóló bérezésről szólnak, a nyugdíjazáshoz közel álló érintettek esetében pedig speciális elszámolást kértek. Ezekre az áruházlánc egyelőre nem reagált.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.