Húsvétra már kinyitnak a balatoni vendéglátóhelyek

A közvetlen strandi éttermeken, büféken kívül csaknem minden kereskedő és vendéglátóhely kinyit a húsvéti hosszú hétvégére a Balaton körül, ami elsősorban az időjárásnak és a már március 15-e körül is tapasztalt élénk belföldi vendégforgalomnak köszönhető — tudta meg a Magyar Nemzet. A helyi vállalkozások jelzése szerint a bér- és más jellegű költségek növekedése miatt az éttermi árak kissé magasabbak lesznek a múlt évinél.

2019. 04. 13. 6:58
null
A retróétel, mely számos változatban kapható a parti büfékben, hozzátartozik a strandoláshoz Fotó: MTI/Marjai János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei balatoni nyári szezonban elkerülhetetlen lesz a vendéglátóhelyeken az áremelés, amely elsősorban nem az étterem-, büfé- és cukrászdatulajdonosok döntésének tulajdonítható, hanem nyolcvan százalékban a költségek növekedése okozza – hívta fel lapunk figyelmét a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Kisosz) Veszprém megyei elnöke.

Vágó Péter szerint nagy meglepetés nem éri majd a Balatonra látogatókat, mivel – szavai szerint – a piac „idén is dolgozik”. Mint mondta, a tó északi partjának vendéglátósai már felkészülten várják a szezont, április végén a térség száz legjelentősebb üzlettulajdonosának részvételével egy tihanyi tanácskozáson tekintik át a teendőket.

– Előre hozta a vendéglők nyitását az időjárás, nemigen lesz bedeszkázott ajtajú, ablakú üzlet a déli parton sem – jelezte a Kisosz Somogy megyei elnöke. Kérdésünkre, hogy mi emeli legjelentősebb mértékben az étel- és italárakat a Balatonnál, Kertész Rezső először a bérköltségek és a beszerzési árak növekedését említette.

– A minimálbér 149 ezer forintra nőtt ebben az évben, a garantált bérminimum összege pedig 195 ezerre – ennyi pénzért azonban nem lehet balatoni pincért, szakácsot, konyhalányt vagy kisegítőt találni. Nőttek a beszerzési árak is, ráadásul drágább lett a sör nagykereskedelmi ára, nem beszélve a pálinka adótartalmáról – sorolta a somogyi Kisosz-elnök.

– Január 1-jétől nőtt az üdítő- és energiaitalok, a szörpök, a sós snackek, az ételízesítők, az ízesített sörök népegészségügyi termékadójának (neta) mértéke. A gyümölcspárlatokat, a pálinkát és a keserűlikőrt is drágábban kell adni, a legnépszerűbb szeszes italnál, a pálinkánál pedig literenként ezer-ezerötszáz forintos neta-emelés történt – folytatta az éttermi és büféárakat meghatározó okokat a Kisosz dél-balatoni területvezetője. Makkos Péter vendéglőtulajdonos úgy fogalmazott: a primőr zöldségek árai az egekbe szöktek, ez visszaköszön az étel- és italárak növekedésében. Előzetes számítások szerint a balatoni áremelkedés mértéke 5-8 százalék körül alakul a tavalyi büfé- és vendéglőárakhoz képest.

A retróétel, mely számos változatban kapható a parti büfékben, hozzátartozik a strandoláshoz
Fotó: MTI/Marjai János

A vállalkozók mellett a nyaraló- és ingatlantulajdonosok is készülnek a balatoni idényre. Március közepén már megkezdődött, ezen a hétvégén pedig folytatódik a nyaralók, vendégházak, apartmanok téliesítésének megszüntetése. A várakozások szerint a családok a tóparti ingatlanjukban töltik a tavaszi szünetet, illetve a húsvétot, vagyis a jövő hétvégén a saját ingatlannal rendelkezők is megnyitják a szezont, illetve azt is tudni lehet a piaci jelzésekből, hogy telítődnek a szállodák és a kereskedelmi szálláshelyek az útra kelő belföldi turistákkal.

A vitorlásszezon már hetekkel ezelőtt megkezdődött. Jövő hétre már olyan állapotba kerülnek a Balatonnál parkoltatott hajók, hogy menetkész állapotban fogadhatják a tulajdonosokat, akik családjukkal együtt hagyományosan húsvétkor is vízre szállnak – ezt Kollár Lajos professzor, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke mondta lapunknak. Szavai szerint a jövő hét végén megélénkül a tó, ha az időjárás is engedi, azt követően pedig nincs megállás, a május 10–11-én tartandó évadnyitó verseny után vitorlásparadicsommá válik a Balaton.

Drágul a lángos, a sör

Néhány éve a lángost még 300-400 forintért árulták a Balaton partján, tavaly már 500 forintba került a retró strandétel, amelynek idén várhatóan 550-600 forint fölé emelkedik az alapára. Amennyiben tejfölt és sajtot is kért rá a vendég, az tavaly legalább plusz 200 forint költséget jelentett. Így meggondolandó, ne válasszunk-e a büfé helyett egy vendéglőben 1100-1300 forintért kétfogásos menüt. Egy pohár frissen csapolt kommersz sört a vasúti restiben 260 forintért kaptunk tavaly a Balatonnál, más helyeken általában 360 forintot kértek el érte, míg egy félliteres ásványvízért 200-280 forintot kellett fizetni. Idén ezek az árak magasabbak lesznek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.