Kevés meggy terem az idén

Napokon belül megkezdődik a meggyszüret. A termést az idén az aszály és az azt követő csapadékosabb idő egyaránt befolyásolta, ugyanakkor stabil piaci körülményekre számítanak az ágazati szereplők.

Nagy Kristóf
2019. 06. 14. 9:32
null
Még nem lehet tudni, itthon mekkora mennyiség kerül a raktárakba a zamatos gyümölcsből Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napokon belül megkezdődik a meggyszüret. A termést az idén az aszály és az azt követő csapadékosabb idő egyaránt befolyásolta, ugyanakkor stabil piaci körülményekre számítanak az ágazati szereplők.

A FruitVeB, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Alma Terméktanács közös prognózisa szerint az idén 60 ezer tonna körüli termést szedhetnek a termesztők, ami jelentősen elmarad a tavalyi 90 ezer tonnás rekordközeli mennyiségtől.

A szervezetek szerint ugyanakkor még meglehetősen képlékeny a terméskilátásokra vonatkozó előrejelzés mind Magyarországon, mind az európai versenytársaknál. A friss árprognózis szerint a hazai gazdálkodók az átlagosnál 15-30 százalékkal magasabb áron értékesíthetnek a szezon elején.

Még nem lehet tudni, itthon mekkora mennyiség kerül a raktárakba a zamatos gyümölcsből
Fotó: Katona Vanda

Hazánk Európa legnagyobb meggytermesztő országai közé tartozik, átlagosan 70 ezer tonna meggyet szüretelnek a helyi gazdálkodók. A kontinens legnagyobb piaca a lengyel, 150-200 ezer tonnás átlagterméssel, őket követi Szerbia, 80-90 ezer tonnával. Számottevő mennyiséget termesztenek még Németországban, ám a termőterület évről évre csökken, 15-20 ezer tonna a betakarított mennyiség.

A magyar piaci viszonyokat ezért nagyban befolyásolja a további három ország: a szerb gazdák jó termésre számítanak, az ültetvényeket elkerülték a tavaszi fagyok. Németországban átlagos termés várható. A legnagyobb, lengyel piacon ugyanakkor jelentős a bizonytalanság. Ennek oka, hogy kiterjedtebb fagyok érték a gyümölcsösöket. Egyelőre annyit látnak a szakemberek, hogy a rekordalacsony hetvenezer tonnánál több, ám a rekordmagas 200 ezer tonnánál jóval kevesebb termés várható.

Hazánkban a virágzás idején a száraz­ság, elsősorban a légköri aszály, majd a virágzást követően a borongós és csapadékos időjárás miatt átlag alatti termésre lehet számítani, ami a tavalyitól 30-40 százalékkal is elmaradhat. A terméskilátások – az azóta is folyamatosan tartó gyümölcshullás miatt – az utóbbi egy-két hétben kismértékben tovább romlottak. Ugyanakkor a piaci körülmények kiegyensúlyozott szezont vetítenek előre, a kereslet némileg magasabb lehet. Ennek oka, hogy Magyarország évi átlagos 70 ezer tonnás meggyterméséből nagyjából húszezer tonna megy exportra és ötvenezer tonna a belső piacainkra.

Friss gyümölcsként mindössze a termés 5-8 százalékát értékesítik, a többit feldolgozzák: jellemzően befőtt és mirelit termék készül a gyümölcsből. A kivitelünk döntő többségét a német gyártók dolgozzák fel. A piaci stabilitáshoz hozzájárulhat az is, hogy az európai raktárakban nincs felhalmozott lé- és sűrítménykészlet, ám ezekből hiány sincsen.

Elmarad az almaháború

Európa legnagyobb almatermesztője Lengyelország, ahol a legfrissebb becslések szerint a termés 60 százaléka tönkrement az időjárás miatt. Bizonyos területeken 85 százalékos is lehet a terméskiesés. Ez hatással van a hazai piacra is: tavaly a rekordtermés miatt önköltségi ár alatt akarták átvenni a hazai termelőktől a gyümölcsöt, ám a lengyeleknél várható jelentős kiesés felnyomhatja az árakat egész Európában.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.