Nem áll le az ország: péntek óta javult a maszkviselési fegyelem

Több helyen, például pékségekben, kisebb élelmiszerboltokban, trafikoknál még mindig nem húz maszkot a vásárlók egy része, ezzel együtt észrevehetően javult a maszkviselési fegyelem a kereskedelemben a pénteki kormányzati bejelentések óta – jelezték lapunknak iparági szereplők.

2020. 09. 12. 16:16
null
20200324 budafoki szomszedok piaca serfozo laszlo husboltha havran zoltan magyar nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szombat délelőtti tapasztalatok szerint az utcákon, a bevásárlóközpontokban, az aluljárókban még mindig vegyes a kép, de például az üzletek belső tereiben szigorúbb és látványosabb figyelmeztetések jellemzők a vásárlók felé, miszerint maszk nélkül ne lépjenek a bolt területére.

Megkönnyebbült a lakosság

– Mintha külön azt értékelnék az emberek, hogy egyelőre a kormány nem hozott a mindennapjaikat korlátozó intézkedéseket. Vagyis nem áll le az ország, mert nem kell egységesen otthon tanítani az iskolásokat, és ahol ez okozott gondot, ott megmaradhatnak a munkahelyek. Emellett például szabad maradt a vásárlás, az esti szórakozási lehetőségek,

ami persze nem jelenti azt, hogy a társadalmi felelősségünk csökkent, sőt

– mondta lapunknak szombaton a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

Könnyebb a fogyasztóknak beszerezni az alapcikkeket, ha nem kell újra idősávhoz, rövidebb nyitvatartáshoz igazodni
Fotó: Mirkó István

– Tegnap óta mégis úgy tűnik, a lakosság egyre inkább tudomásul veszi, hogy nem érdemes tiltakozni a maszk viselése ellen, mert azzal még elmehetnek akárhová, nem kell az otthonuk ajtaját magukra húzva védekezni – fogalmazott Bubenkó Csaba.

Az érdekképviselő jelezte, hogy a hétvégi bevásárlások során eddig az a tapasztalat, hogy a kereskedők is óvatosabbak: számos helyen például be se engedik a maszk nélkül érkező vásárlókat, illetve felirat hívja fel a figyelmet, van ahol úgy, hogy büntetést kaphat, aki nem tartja be a vásárláskor előírt rendet.

Fokozódott a biztonság iránti igény a hűtőpultban és a vásárlótérben is, boltos és vásárló közösen lép el a vírus terjedése ellen
Fotó: Havran Zoltán

Bubenkó Csaba arról is beszélt, hogy a jelzések szerint a vírustagadó hangokból is némiképp kevesebbet lehet hallani, szavai szerint a maszkellenesek pedig mintha visszahúzódnának, mivel a naponta magas arányban emelkedő esetszámokkal párhuzamosan többek személyes környezetében derül ki, hogy valaki koronavírusos lett és karanténba kényszerült.

A vírustagadókat is fertőzi

– Nehezen fogadja el az emberek egy része, hogy a nyári tünetmentes időszak után ismét jelen van a járvány, de

azt már kevesen tudják tagadni, ha a tipikus tünetek megjelennek a közvetlen környezetükben.

Egyre több iskolából küldik haza a diákokat, és a legkülönfélébb munkahelyeken is jelennek meg vírusos esetek, ezt egyre nehezebb lesz tagadni.

Most viszont felértékelődhet a maszkviselés, a távolságtartás és a higiénia fontossága

– állapította meg a szakszervezeti vezető, amit szerinte azért is érdemes észben tartani, mivel az influenzaszezon közeledtével a szakértők szerint valamennyi vírus ellen hatásos lehet az alapvető védelmi intézkedések betartása a mindennapokban.

Nemcsak az élelmiszerüzletben, a butikban is fenyegető lehet a Covid–19 jelenléte a levegőben
Fotó: Bach Máté

Több lesz a családok kiadása

– Amiatt is fontos elfogadni, hogy nem kellenek a szabadságot korlátozó szigorú intézkedések, ha betartjuk az alapvető szabályokat, mert a tisztességes munkavállalók dolgozni akarnak.

Jön a téli fűtésszezon, a megnövekedő családi költségek, ehhez pedig bevétel kell,

és nem érdeke egyetlen családnak sem, hogy az otthoni tanulás miatt megoldhatatlan legyen a szülők munkába járása vagy az idős nagyszülők kerüljenek kényszerűen veszélyes helyzetekbe – folytatta az elnök.

Felhívta a figyelmet:

a munkahelyek ismételt leállása nagy veszélyt jelentene a gazdaságra,

miközben a munkavállalóknak nincsenek már szabadnapjaik, a táppénz alatt ráadásul kevesebb a kifizetett bér, és több munkaadó cég szintén forgalom és bevétel híján van, vagyis sorsdöntő lehet a járványhelyzet a gazdaság működésében.

„Minek a teszt, ha nem mosnak kezet?”

– tette fel a kérdést Bubenkó Csaba az ingyenes tömeges tesztelést követelőknek, mert szerinte úgy nincs értelme, ha sokan közben az alapvető higiéniás eljárásokat nem tartják tiszteletben.

– Sok mindent látunk a boltokban, rengeteg helyzet árulkodik az emberi higiéniáról, a jellemző fogyasztói magatartásról.

Szájmaszkot viselő nő beszélget a járőröző rendőrökkel Békéscsabán. Az ellenőrzések szigorítását szorgalmazzák a kereskedelemben is
Fotó: MTI/Rosta Tibor

A kézmosás, a tiszta ruházat, a kulturált tüsszentés, az eltakart szájjal való köhögés, a bolti termékek kesztyűben történő megfogása mindenki esetében alapvető elvárás kellene legyen magával szemben. Ahogy ebben a covidos időszakban

fontos a maszk, a másfél méteres, biztonságos távolság tartása a másik vásárlótól, a kézfogás, a közeli beszélgetések vagy a tömeg elkerülése

a forgalmas bevásárlóhelyeken és azon kívül mindenütt, ahol a polgárok másokkal találkozhatnak – sorolta a szakszervezeti vezető. Hozzáfűzte, hogy a vírusellenesség, a

riogatás helyett a logikus védekezés eszközeit, vagyis a maszkviselést kell szorgalmazni az embereknél,

a kézmosással együtt ugyanis rövid és hosszú távon az a legolcsóbb megoldás mindenki számára. – Akinek otthon kell maradnia, ráfizet a vírustagadásra – összegezte Bubenkó Csaba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.