időjárás 18°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

Diplomáciai perpatvar Stockholm és Varsó közt

Magyar Nemzet
2019.02.20. 08:47

Bekérették kedden a lengyel külügyminisztériumba Svédország nagykövetét, amiért Stockholm elutasította az európai elfogatóparancs alapján körözött, emberiesség elleni bűntettek elkövetésével vádolt Stefan Michnik volt lengyel sztálinista vérbíró kiadatását. Szymon Szynkowski vel Sek lengyel külügyminiszter-helyettes a bírót az egyik legjellegzetesebb személynek nevezte azok közül, akik a bűnöző kommunista rezsimet szolgálták.

Lengyelország tavaly ősszel adott ki elfogatóparancsot a 89 éves Michnik ellen, Svédország ezt február elején utasította el, azzal érvelve, hogy a gyanúsított svéd állampolgár, és a neki tulajdonított tettek elavultak.

A lengyel külügyminiszter-helyettes aláhúzta, hogy Lengyelország Michniket „az emberies­ség elleni bűncselekmények kategóriá­jába tartozó kommunista bűntettek” elkövetőjének tartja, ezek pedig a nemzetközi jog értelmében nem avulnak el. Svédország is köteles betartani ezt a jogot – hangsúlyozta Szynkowski vel Sek. Az emberi jogok betartása szempontjából az ügy Varsó és feltehetőleg Stockholm számára is alapvető fontosságú – hangsúlyozta, majd emlékeztetett: Michnik a kommunista hatalom által politikai ellenfeleknek tartott személyek megsemmisítésére törekedett.

A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének (IPN) ügyészi tagozata harminc, emberiesség elleni bűntett elkövetésével gyanúsítja Michniket. Ezeket 1952–1953-ban követte el, amikor a varsói katonai kerületi törvényszék bírájaként halálos és börtönbüntetést előíró ítéleteket hozott a második háború idején és az ezt követő években a német és a szovjet megszállás ellen harcoló lengyel katonák ellen.

A gyanúsítottra akár életfogytiglani büntetés is kiszabható. A volt bíró egyébként Adam Michniknek, a Gazeta Wyborcza lengyel balliberális napilap főszerkesztőjének féltestvére.

A svéd bíróság már 2010 novemberé­ben elutasította a varsói katonai kerületi bíróság korábbi, kisebb súlyú bűncselekmények miatt Michnik ellen kiadott európai elfogatóparancsát, emlékeztetett az MTI. Uppsala város kerületi bírósága akkor a svéd jog értelmében elévültnek találta a gyanú szerint elkövetett tetteket.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.