Soros turbófokozatra kapcsolt az EP-választások előtt

Februárban Lengyelország második legnagyobb rádióját vásárolta fel Soros György, szakértők szerint azzal a céllal, hogy nyomást tudjon gyakorolni a konzervatív lengyel politikusokra az európai parlamenti (EP-) választás előtt. A spekuláns azonban már évek óta azon ügyködik alapítványai segítségével, hogy kellő módon érzékenyítse a lengyel társadalmat a menekültek befogadására, erre pedig legalább tízezer szakembert és tisztviselőt képeztek ki különböző szerepkörökben. Olyan csoportok létrehozását is támogatták, melyek a gyűlöletkeltőnek minősített online megjegyzések kiszűrésében tevékenykednek hatékonyan. Az pedig már kicsit sem meglepő, hogy mindezt olyan szervezetek segítségével tették, mint a Helsinki Emberi Jogi Alapítvány, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, vagy éppen a Migráns Nők Európai Hálózata.

Jurák Kata
2019. 03. 07. 17:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly szeptemberben a Nyílt Társadalom Alapítvány offenzív támadást indított a magyar kormány ellen a Stop Soros törvénycsomag elfogadása miatt, mivel az gyakorlatilag jogellenessé tette a menedékkérők támogatását magánszemélyek vagy szervezetek számára. A tőzsdespekuláns alapítványai felháborodottan hangoztatták, hogy a törvény sérti a demokráciát és „veszélyes precedenst” hoz létre.

Az illegális migrációra nemet mondó országok közül most Lengyelországban kezdett aktívan mozgolódni a spekuláns, aki februárban az ország második legnagyobb rádióját is felvásárolta, egyesek szerint azért, hogy az EP-választások előtt a konzervatív képviselőkre nyomást gyakorolhasson.

Soros civil szervezetei természetesen már itt is évek óta próbálják a társadalmat „érzékenyíteni” a menekültek befogadására, ebben az egyik zászlóshajó a Stefan Batory Alapítvány, amely egyre nagyobb pressziót próbál gyakorolni a menekültkérdésben.

(Az alapítványt 1988-ban Soros György alapította, aki már akkor is a globalizmus és a nyílt határok hangos támogatójaként volt ismert.)

Ehhez az alapítványhoz áramlanak az ottani norvég alapból érkező pénzek is, ennek is szeretne gátat vetni a mostani lengyel kormányzat.

Folyamatos harc a bevándorlásellenes lengyel kormány ellen

A Soros-féle Batory Alapítvány jelenleg 800 millió euró felett diszponál és fő célja a lengyel kabinet megbuktatása 2020-ig. A szervezet egyébként most éppen abban ügyködik, hogy Lengyelország szuverenitását úgy tüntesse fel, mintha az az egész Európai Uniót fenyegető veszély lenne.

Folyamatosan harcolnak a bevándorlásellenes, konzervatív lengyel kormány ellen, és arra szólították fel Brüsszelt, hogy gyakoroljon nyomást Varsóra, különben – szerintük – széteshet az Európai Unió. Izgalmas adalék, hogy az alapítvány ellen Romániában nyomozást indított a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT).

Az elmúlt években ez volt az az alapítvány, mely olyan projekteket dolgozott ki, amelyek „felkészítik a lengyel társadalmat a menekültek fogadására”, hogy „pozitív attitűdöket alakítsanak ki” a közel-keleti bevándorlók tömeges beáramlásával kapcsolatban, és több tízezer szakembert és tisztviselőt képeztek ki különböző szerepekben a „harcra”.

Mindent megtettek az érzékenyítésért

Mint ismert, Lengyelország olyan migrációs politikát fogadott el, amely megtagadta a közel-keleti és észak-afrikai bevándorlók befogadását, melyet Brüsszel megpróbált kényszeríteni a tagállamokra.

Miközben az Iszlám Állam és a politikai iszlám térhódításával a korábbinál több és erőszakosabb fenyegetés éri a keresztényeket, paradox módon, az őket – katolikusokat – megvédő Báthory István nevét ma Soros-eszmék terjesztésére és norvég pénzek elköltéséhez használják fel Lengyelországban.

A Stefan Batory Alapítvány 2015 őszén, az európai menekültválság idején pályázati felhívást tett közzé a lengyelek számára, a főleg a közel-keleti háborús övezetekből érkező menekültek befogadásának érdekében.

A Tűzfalcsoport oknyomozó portál adatai szerint a Batory Foundation 2014 óta 130 millió zlotyt (mintegy 32 millió eurót, átváltva 9,6 milliárd forintot) szórt szét különböző, a konzervatív és bevándorlásellenes varsói kormányt megbuktatni szándékozó szervezetek és szövetségeik között. Bár a menekülteknek nem sikerült tömegesen elérni Lengyelországot, a sorosista szervezetek sok mindent megtettek, hogy pozitív hozzáállást alakítsanak ki velük szemben Lengyelországban, és hogy „útját állják a migránsok és a menekültek elleni gyűlölethullámnak”.

Az egyik ilyen projekt a migrant.info.pl (menekültek.info) portálja volt, amelynek célja, hogy „objektív” adatokat szolgáltasson a migrációról. Emellett számos oktatási és szolidaritási kampányt rendeztek, ennek keretében több mint 200 rendezvényt bonyolítottak le csak Lengyelországban.

Az alapítvány értékelése szerint a „Polgárok a demokráciáért” program tökéletes időzítéssel járt: „előmozdította a toleranciát, a demokráciát, a polgári jogok védelmét, mások tiszteletét és a sokszínűség elfogadását abban az időben, amikor a populizmus és a demagógia, a gyűlölet és az ellenségeskedés mások felé emelkedik”.

500 millió dolláros tőkeinjekció Sorostól

Az online kampány részeként létrehívták egyebek mellett a lengyel migrációs fórumot, mely a migrációval, a menedékjoggal, a multikulturalizmussal kapcsolatos információkat tartalmazza, és a tudatosság terjesztésén alapuló kezdeményezésekre összpontosít. Így számos esetben a lengyeleknek arról tartottak előadást, hogy miért fontos befogadni a migránsokat, míg a menekülteket abban segítették, hogyan tudnak az országban maradni és letelepedni.

Ilyen program volt a Velux Alapítvány társfinanszírozásával létrejött „Senki gyermeke” alapítvány „Biztonságos gyermekkor” programja, melynek köszönhetően a fiatal migráns anyákat és újszülött gyermekeiket támogatták, de találtunk prospektust arról is, hogy egy várandós menekült asszonynak hová kell fordulnia, ha Lengyelországban akarja megszülni gyermekét.

Az pedig már kicsit sem meglepő, hogy ebben olyan szervezetek segítettek nekik, mint a Helsinki Emberi jogi alapítvány, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, vagy éppen a Migráns Nők Európai Hálózata.

Emlékezetes, hogy Soros György 500 millió dollárt pumpált 2016 szeptemberében a bevándorló és menekültalapú vállalkozásokba és „más kezdeményezésekbe”. A milliárdos befektető akkor a Wall Street Journal hasábjain arról is írt, hogy reméli: más befektetők is követni fogják majd és segítik a menekültek bevándorlását és letelepedését. Ebben pedig olyan szervezetekkel kíván együttműködni, mint a már említett Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztossága.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.