Zelenszkij nyerhette az első fordulót

Az exit poll felmérések vasárnap este közölt eredménye szerint Volodimir Zelenszkij humorista és Petro Porosenko jelenlegi államfő juthatott be az ukrajnai elnökválasztás április 21-én esedékes második fordulójába. De a harmadik helyre szorult Julija Timosenko pártja máris jelezte, nem ismeri el az eredményt. A nap folyamán viszonylag magas részvételi adatokról érkeztek hírek, miközben nem szavaztak az elcsatolt Krím félszigeten, illetve a donyecki és luhanszki szakadár területeken.

Magyar Nemzet
2019. 04. 01. 6:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalos eredményt lapzártánkig nem közöltek, de a tegnap esti urnazárás után közzétett exit poll felmérések egyöntetűen azt mutatták: a legtöbben Volodimir Zelenszkijre szavaztak az ukrán elnökválasztás első fordulójában. Az úgynevezett nemzeti exit poll szerint a választók 30,4 százaléka támogatta őt, míg Petro Porosenko hivatalban lévő államfő a szavazatok 17,8 százalékát szerezte meg.

A harmadik helyen Julija Timosenko, a Haza (Batykivscsina) párt jelöltje végzett 14,2 százalékos eredménnyel az exit poll szerint. Ezt a felmérést három kutatóintézet, a Demokratikus Kezdeményezések, a KMISZ és a Razumkov-központ közösen végezte. Ugyanezt a sorrendet állapította meg minimális százalékpontnyi eltérésekkel az 1+1 televízió, illetve a 112.Ukrajina és a News­ONE tévécsatornák, valamint a Szocisz közvélemény-kutató központ felmérése is – jelentette a távirati iroda. Ám Timosenko kampánystábja este rögtön közzétette a Twitter mikroblogon, hogy nem ismerik el az exit poll eredményeket, mert szerintük ezeket a felméréseket manipulálták.

Szerhij Szoboljev, a Haza párt képviselője közölte: számításaik szerint Zelenszkij 27 százalékot szerzett, Timosenko 20,9, Porosenko pedig csak 17 százalékot.

A korábbi miniszterelnök Timosenko az Ukrajisza Pravda hírportál szerint újságírók előtt kijelentette: pártja saját exit poll felmérést végzett. Arra szólította fel csapatát, hogy ne „essen szét”, ne figyeljen a „megvásárolt” exit pollokra, hanem éjfélig juttassák el a jegyzőkönyvek másolatait a választókerületekből a pártközpontba, ahol megkezdik a párhuzamos szavazatszámlálást.

A szavazólapokon 39 jelölt neve szerepelt, ami rekordszámú a független Ukrajna történelmében. Hivatalosan 35,6 millió ukrán járulhatott volna az urnákhoz, ám ebbe beleszámolták a megszállt területeken – a Krím félszigeten, valamint a donyecki és a luhanszki szakadár „népköztársaságokban” – élőket is, ahol viszont nem rendezik meg a választást. A nap folyamán viszonylag magas részvételi adatokról érkeztek hírek, de a legalacsonyabb részvétel eddig Kárpátalján volt, ahol a magyar kisebbség is él. Az ukrán választási bizottság, a CVK a választásokra több mint kétezer külföldi megfigyelőt regisztrált 19 nemzetközi szervezettől és 17 országból. De orosz megfigyelők nincsenek közöttük, miután az ukrán parlament februárban törvényt fogadott el, amely megtiltja, hogy orosz állampolgárok – mint agresszor ország polgárai – megfigyelőként részt vegyenek ukrajnai választásokon.

Új élet kezdődik, korrupció nélkül – ígéri a tegnapi győztes, aki feleségével örült a beérkező adatoknak Fotó: Reuters

A Kijevben szavazó Porosenko kifejezte meggyőződését, hogy országa tovább halad az EU- és a NATO-csatlakozás felé, és folytatódnak a reformok. – Új élet kezdődik, korrupció és kenőpénz nélkül. Mi ebben bízunk – mondta Volodimir Zelenszkij. A jelöltek népszerűségi listáját heteken át magabiztosan vezető humorista arra a kérdésre, hogy szerinte bejut-e a második fordulóba, azt válaszolta: nem tudja, erről az országnak kell döntenie. Timosenko a szavazata leadása után szűkszavúan csak annyit mondott: bízik a sikeres és gazdag Ukrajnában. Férje hozzátette: Szlovákiában az ország történelmében első alkalommal nyerte meg nő az elnökválasztást Zuzana Caputová személyében. Oleh Ljasko, a Radikális Párt heves parlamenti kirohanásairól ismert vezetője – nem törődve azzal, hogy ezzel törvény sért – a kameráknak bemutatta a szavazócéduláját, amelyen magára voksolt.

Hozzáfűzte: arra szavazott, hogy kevesebb disznó legyen a vezetésben. Natalja Bernacka, a CVK titkára elmondta, nem tapasztaltak szisztematikus szabálysértést a választásokon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.