időjárás 2°C Ambrus 2022. december 7.
logo

A szankciók miatt ki kell vezetni a benzinárstopot

Szoros befutó a politikailag széttagolt Hollandiában

Judi Tamara (Brüsszel)
2019.05.25. 09:39
Szoros befutó a politikailag széttagolt Hollandiában

Nagy meglepetésre a Frans Timmermans-féle baloldali Munkapárt (PvdA) futhatott be az első helyen az európai parlamenti (EP-) választásokon Hollandiában. A hivatalos eredményekre vasárnapig várni kell, de a Nos holland közszolgáltató által közreadott első becslések szerint Timmermansék a szavazatok 18 százalékával végeztek az első helyen, így öt képviselői helyet szerezhetnek a leendő Európai Parlamentben. Ez kettővel több, mint az eddigi mandátumaik száma.

Mark Rutte miniszterelnök jobbközép-liberális pártja, a Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért párt tizenöt százalékos támogatottságot szerezhetett, őket a holland kereszténydemokraták követik.

A választások nagy esélyeseként beharangozott, euroszkeptikus és nacionalista Fórum a Demokráciáért (FvD) tizenegy százalékos támogatottsággal a negyedik helyre szorulhatott.

A Thierry Baudet vezette párt teljesítményére ugyanakkor nem lehet panasz: első alkalommal mérették meg magukat az európai porondon, és feltehetőleg három képviselőt delegálnak majd az EP-be.

A szintén bevándorlásellenes, Geert Wilders vezette holland Szabadságpárt – minden bizonnyal az FvD színre lépése miatt – viszont mindössze négyszázalékos támogatottságot tudott felmutatni.

A holland sajtó egy része egyébként Timmermans személyével magyarázza az ellenzéki PvdA meglepően erős választási teljesítményét, mondván, hogy a szocialista politikus uniós csúcsjelöltként az utóbbi hetekben gyakorlatilag folyamatosan rivaldafényben volt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.