Szoros befutó a politikailag széttagolt Hollandiában

Az első becslések szerint a Frans Timmermans-féle baloldali Munkapárt (PvdA) a szavazatok mindössze 18 százalékával végzett az első helyen, így öt képviselői helyet szerezhet az új Európai Parlamentben.

2019. 05. 25. 9:39
A woman dressed in a traditional costume casts her vote in European Parliament election in Bunschoten-Spakenburg
EU-ELECTION/NETHERLANDS Fotó: Piroschka Van De Wouw
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy meglepetésre a Frans Timmermans-féle baloldali Munkapárt (PvdA) futhatott be az első helyen az európai parlamenti (EP-) választásokon Hollandiában. A hivatalos eredményekre vasárnapig várni kell, de a Nos holland közszolgáltató által közreadott első becslések szerint Timmermansék a szavazatok 18 százalékával végeztek az első helyen, így öt képviselői helyet szerezhetnek a leendő Európai Parlamentben. Ez kettővel több, mint az eddigi mandátumaik száma.

Mark Rutte miniszterelnök jobbközép-liberális pártja, a Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért párt tizenöt százalékos támogatottságot szerezhetett, őket a holland kereszténydemokraták követik.

A választások nagy esélyeseként beharangozott, euroszkeptikus és nacionalista Fórum a Demokráciáért (FvD) tizenegy százalékos támogatottsággal a negyedik helyre szorulhatott.

A Thierry Baudet vezette párt teljesítményére ugyanakkor nem lehet panasz: első alkalommal mérették meg magukat az európai porondon, és feltehetőleg három képviselőt delegálnak majd az EP-be.

A szintén bevándorlásellenes, Geert Wilders vezette holland Szabadságpárt – minden bizonnyal az FvD színre lépése miatt – viszont mindössze négyszázalékos támogatottságot tudott felmutatni.

A holland sajtó egy része egyébként Timmermans személyével magyarázza az ellenzéki PvdA meglepően erős választási teljesítményét, mondván, hogy a szocialista politikus uniós csúcsjelöltként az utóbbi hetekben gyakorlatilag folyamatosan rivaldafényben volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.