Elemér 2024. február 28.
logo

Az EU tagállamai nem támogatják Webert

Magyar Nemzet, MTI
2019.06.20. 12:45
Az EU tagállamai nem támogatják Webert

Nincs elég támogatottsága Manfred Webernek sem az európai uniós tagállamok vezetői, sem az Európai Parlament (EP) frakciói között ahhoz, hogy az Európai Bizottság következő elnöke legyen – írja értesüléseire hivatkozva a Financial Times brit üzleti napilap.

A legfontosabb uniós intézmények leendő vezetőiről ma kezdenek tanácskozást Brüsszelben az EU állam- és kormányfői, és bár holnapig nem valószínű, hogy megegyezésre jutnak, s további tárgyalásokra lesz szükség, az már szinte biztosnak tűnik, hogy az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetőjét, Manfred Webert nem támogatják elegen ahhoz, hogy Jean-Claude Juncker utódjaként az Európai Bizottság élére kerüljön.

A bajor politikus állítólag az EP-ben sem örvend nagy népszerűségnek: mind a szocialista frakció újonnan megválasztott vezetője, a spanyol Iratxe García, mind a liberális csoport első embere, a román Dacian Ciolos jelezte, hogy nem kívánják megszavazni Weber elnökjelöltségét, így biztosan nem lesz meg a többsége.

Hasonlóról számolt be a Le Soir című belga lap egyik újságírója is a Twitteren, aki Philippe Lambertsre, a zöldpárti EP-frakció társelnökére hivatkozva azt írta, hogy a négy „EU-párti” csoport vezetőinek csütörtök reggeli találkozóján García és Ciolos hivatalosan közölte, hogy Weber nem számíthat a voksaikra.

Lamberts kijelentette, hogy a zöldek a korábbi hírekkel ellentétben még nem döntöttek Weber támogatásáról. „Először meg kell egyeznünk egy programról. Sikerült? Még nem. Nem zárunk ki addig senkit” – idézte őt a Politico.

Ciolos később megerősítette ezen híreket, leszögezve, hogy Webernek nincs meg a többsége, valamint támogatásáról biztosítva Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztost a Jean-Claude Juncker utódlásáért folyó versenyben.

Nem is beszélve arról, hogy a néppárton belül is vannak ellenzői: a Fidesz 13 képviselője például Manfred Weber ellen szavazna, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, a magyar kormány már nem támogatja a jelölését, miután a bajor politikus azt mondta, nem akar a magyarok szavazataival bizottsági elnök lenni.

Elemzők szerint ez lényegében azt jelentené, hogy elenyészett Manfred Weber esélye, hogy ő legyen az Európai Bizottság következő elnöke.

Eközben ismét összeültek Brüsszelben a néppárti, a szociáldemokrata, illetve a liberális pártcsaládot képviselő uniós tagállami állam- illetve kormányfők, de konkrét eredménye egyelőre nem látszik a „pozitív, konstruktív szellemben zajló” tanácskozásnak.

Az FT értékelése szerint a fejlemények válaszút elé állítják az Európai Néppártot: vagy minden áron kitartanak Weber mellett, és blokkolnak minden megállapodást mind az Európai Tanácsban, mind az Európai Parlamentben, vagy „taktikai visszavonulót” fújnak, és megpróbálják egy másik jelöltjüket elfogadtatni a brüsszeli testület élére. Amennyiben utóbbi opciót választják, akkor még elképzelhető a kompromisszumos megoldás tető alá hozása a csütörtökön kezdődő EU-csúcson – húzták alá.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.