Putyin: Oroszország Kínával rokonszenvezik

– Folyamatosan hanyatlik az Egyesült Államok és Oroszország viszonya – erről beszélt az orosz elnök tegnap Kazahsztánban.

Buzna Viktor
2019. 06. 14. 14:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Folyamatosan hanyatlik az Egyesült Államok és Oroszország viszonya – erről beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnök tegnap Kazahsztánban. Putyin a Sanghaji Együttműködési Szervezet csúcstalálkozóján emlegette fel országa amerikai kapcsolatait, s ezzel kapcsolatban elmondta: az elmúlt évek során a hivatalban lévő washingtoni adminisztráció többtucatnyi döntést hozott szankciókkal kapcsolatban. Mint fogalmazott, a nemzetközi gazdasági együttműködés több évtizedes szerkezetének lerombolását célzó lépések súlyos károkat okoznak a gazdasági tevékenység minden részvevőjének, ezért Oroszország Kínával rokonszenvezik.

– Jelentősen hozzájárulunk az általános békéhez és biztonsághoz. És nemcsak abban a régióban, amelyben országaink találhatók, hanem az egész világon – méltatta Putyin az orosz–kínai kapcsolatok gyors fejlődését. Hozzátette: semmi ilyet nem tudnak elmondani az Egyesült Államokhoz fűződő viszonyukról. Putyin egyben reményét fejezte ki, hogy „a józan ész végül felülkerekedik”, és a G20-országcsoport hó végi, oszakai csúcstalálkozóján amerikai közreműködéssel sikerül majd megteremteni a gazdasági együttműködéshez szükséges stabilitás feltételeit.

Egy nappal azelőtt, hogy Kazahsztánban Oroszország és Kína együttműködéséről tárgyaltak, Donald Trump amerikai elnök Lengyelország államfőjét, Andrzej Dudát fogadta. A lengyel elnök washingtoni látogatásán aláírt dokumentum értelmében ezer katonával növelik az amerikai alakulatok létszámát, emellett amerikai hadosztály-parancsnokságot létesítenek az országban és felderítő-csapásmérő, pilóta nélküli repülőgépekből álló századot is telepítenek.

Krzysztof Szczerski lengyel államfői kabinetfőnök a sajtónak nyilatkozva elmondta, „erőteljesen a (közép-európai) térséghez kötődik” a megállapodás, céljuk, hogy a lengyel–amerikai kapcsolatok jó hatással legyenek az egész régióra. A várható moszkvai reakcióra vonatkozó kérdésre Szczerski úgy válaszolt, nem számít negatív visszhangra „annak kapcsán, hogy Lengyelország növeli biztonságát”.

– Támadó képességeket nem fejlesztünk, és országunk, valamint egész térségünk biztonságát növelő lépéseken kívül egyebet nem tervezünk – húzta alá. Egy másik, orosz érdeket sértő megállapodás szerint Varsó 2023-tól 2,5 milliárd tonnára növeli az amerikai cseppfolyósított gáz exportját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.